dinsdag 19 augustus 2008

NewsCred: betrouwbaarheid-nieuws-2.0De betrouwbaarheid van nieuws staat regelmatig ter discussie in internetland, en terecht. Iedereen kan zelf een site beginnen en er alles op zetten wat hij wil.
Om te weten of nieuws betrouwbaar is moet je informatie kunnen beoordelen, kritisch zijn, weten hoe internet werkt. Niet gemakkelijk want een hoax is gemakkelijk gelanceerd.

Vandaag is NewsCred gelanceerd.
NewsCred laat het publiek de betrouwbaarheid van nieuwsbronnen beoordelen. Bij andere sites wordt vooral de nieuwswaarde van de artikelen beoordeeld maar hier is het dus de geloofwaardigheid van de maker in het spel.
Een interessant uitgangspunt.

De nieuwsbronnen kiest Newscred zelf en worden dus niet aangeleverd door het publiek.
Jammer, want dat betekent een gemiste kans om nieuwtjes uit nog niet-geƫvalueerde bronnen te beoordelen. En dat is nu juist zo interessant.
De sites zijn eigenlijk allemaal al vrij betrouwbaar al moet ik er eerlijkheidshalve wel moet vermelden dat Boing Boing er ook bij zat. En Boing Boing is een leuke site maar niet altijd even onkreukbaar.Tot nu toe heeft NewsCred voornamelijk Amerikaanse bronnen al zijn er enkele 'buitenlandse' bronnen bij zoals The Lebanon Daily Star of Hindustan Times.

Ik zie op dit moment NewsCred voornamelijk als een uitgebreide linksite naar interessante nieuwspagina's en moet de geloofwaardigheidstest nog even bekijken. Maar als ze het publiek wat meer vertrouwen willen geven en hen meer gereedschap in handen geven dan wordt het interessant.

Wat anderen zeggen over NewsCred:
Ars Technica
Profy
TechCrunch

1 opmerking:

Edwin Mijnsbergen zei

Een interessant initiatief vind ik. Ben benieuwd naar de uitkomsten.

 
Bookmark and Share