maandag 10 september 2007

WeFeelFine, de mondiale thermometer van gevoelens


11 september is een datum die nog veel gevoelens teweeg brengt. Het meten van deze gevoelens kan op verschillende manieren. WeFeelFine doet dit op een mooie manier. Op 29 augustus had ik de Website ook al kort benoemd.

We Feel Fine is an exploration of human emotion on a global scale

Maar gisteren vond ik bijdrage van de maker, Jonathan Harris, op Ted.com en vind het de moeite waard om het nogmaals te noemen. Harris heeft een meeslepende manier van presenteren zodat je wel mee moet gaan in zijn enthousiasme. Hieronder de video.Als de video niet werkt hier de link

De werkwijze van WeFeelFine is eenvoudig en doeltreffend.
De website scant dagelijks duizenden blogs op de woorden "I feel" en "I am feeling". Vervolgens filtert het de zinnen uit de blogs en toont het op de volgende wijze:


beginscherm met duizenden gevoelens

Het beginscherm is zwart met zwevende punten en bollen. Ieder bolletje stelt een zin (feeling) voor. Hoe groter het bolletje hoe groter de zin in de blog. De kleur van het bolletje stelt een soort gevoel voor. Een prettig gevoel, een lichte kleur, hoe donkerder het bolletje hoe minder rooskleurig. Als je op een van de bolletjes klikt komt de zin naar voren die er aan gekoppeld is.

De feelings worden gekoppeld aan het geslacht, leeftijd, plaats en het weer van dat moment.
De database bewaart per dag 20.000 feelings per dag. Je kan de database laten zoeken naar bijvoorbeeld gevoelens op een regenachtige dag of de bovenstaande parameters variƫren. Vrouwen van boven de 40 in Ijsland op een regenachtige dag is een mogelijkheid om de zoektocht te verfijnen.


Met wat doorklikken zijn er verschillende presentaties.
De instelling 'murmurs' geeft willekeurige zinnen uit de blogs weer.
Bij 'montage' zijn foto's uit de blogs te halen.In 'Mobs' wordt een statistiek van de afgelopen uren getoond.


11 september 2007

Als je die statistiek bijvoorbeeld vergelijkt met de gevoelens van twee jaar geleden, 11 september 2005, dan zie je dat de gevoelens inmiddels positiever zijn gelabeld.


11 september 2005

Deze website is natuurlijk geen wetenschappelijk verantwoord onderzoek, want de zinnen uit de blogs worden automatisch gegenereerd en gewaardeerd en in hoeverre zijn bloggers representatief voor de inwoners? De positieve of negatieve kleuring van de gevonden 'feeling' is sowieso al vrij subjectief. Ook worden alleen de engelstalige blogs gescand, dus valt een groot deel van de blogs af.

Maar toch, toch zegt het heel wat. Wordt er vaker met 'I feel' geblogd bij slecht weer? Doen vrouwen dit meer dan mannen? Zijn er meer negatieve blogs in Scandinaviƫ tijdens de winter dan in de zomer van New York bijvoorbeeld? Ik blijf maar verschillende waarden intypen. Hoe zit het met Koninginnedag bij ons, brengt dat dezelfde gevoelens te weeg dan 14 Juli in Frankrijk? Ik raak voorlopig nog niet uitgekeken.

2 opmerkingen:

Nique zei

Ha Liek,je blog ziet er goed uit. Dat 'We feel fine' kende ik nog niet en is een mooie manier van op een andere manier naar informatie kijken. Bedankt voor de tip!

Marina Noordegraaf .... zei

Hoi Liek,
Ik ontmoette je in een discussie over organism 2.0 op de Ning. Leuke, boeiende en inhoudelijk goed onderbouwde posts op dit blog, zeg!
Wat betreft het in kaart brengen van emoties op je blog, hier nog een tip:
http://www.readmymood.com/
Via www.mensmerk.nl gevonden!

 
Bookmark and Share