vrijdag 28 september 2007

picnic'07 spelen met vorm en data


Adja Apytuley


Jean Klare


Lust

Eén onderwerp, drie sprekers en drie invalshoeken, dat is in het kort de samenvatting van de het verslag over Vormdata bij Picnic'07.

Adja Apituley' s verhandeling van Bureau Mijksenaar ging het vooral over hoe de boodschap in de openbare ruimte op zijn best kan worden vormgegeven. Mijksenaar heeft de bewegwijzering van Schiphol ontworpen.Als inleiding vertelde Adja Apituley dat Florence Nightingale een pionier was op het gebied van vormdata.
Nightingale heeft het de onderstaande tabel gemaakt waarbij duidelijk werd dat het aantal doden in haar ziekenhuis niet door de oorlog maar door secundaire ziektes kwam en te voorkomen was. Zij zag in dat vorm meer zeggingskracht had dan kale cijfers.


De tweede spreker, Jean Klare, heeft de atlassen van de belevingswereld gecreëerd. Hierin worden de gemoedstoestanden als gebieden voorgesteld waarbij bijvoorbeeld genegenheid en liefde dicht bij elkaar liggen en moed door bergen moet worden overwonnen. Klare heeft veel variaties op deze kaarten gemaakt.

Het lijkt mij nu juist leuk om zelf met mijn werk zo'n kaart in elkaar te gaan zetten. Ik denk dat dat heel wat inspirerende discussies te weeg zal brengen. ("Waarom vind je inspiratie zo ver van ontspanning liggen? En waar is ... gebleven?")
Klare is het gebruik van cartografietechnieken verder gaan verfijnen. Nieuw project is Schatdelven waarbij op verschillende manieren de data over kunstenaars in het oosten van het land letterlijk in kaart zijn gebracht.

De laatste spreken (sorrie naam kreeg ik niet goed mee) was van Lust, designstudio .

Ze gebruiken data als uitgangspunt en gaan er dan, om het oneerbiedig te zeggen, mee spelen. De spreker had het over husselen van data en gaf voorbeelden waarbij kleuren, blokjes en strengen data voorstelden. Hun website zit vol met dit soort grappen en het plezier straalt er van af. Dat spielerij leidt tot mooie projecten bewijst Zandstad. Neem er even de tijd voor en waar je in het boerenlandschap van Zuid-oost-Brabant.

Duidelijk is in ieder geval dat werken met data niet saai is en inspirerend kan zijn.

1 opmerking:

Jan Tweepuntnul zei

Dag Liek,
Nog een PICNIC-ganger dus. En jij hebt weer hele andere presentatie bijgewoond. Leuk verslag!
gr. Jan

 
Bookmark and Share