vrijdag 21 september 2007

beter zoeken in wikipedia
Wikipedia is veel in het nieuws de laatste tijd. De discussies over betrouwbaarheid laaien hoog op met de lancering van de de WikiScanner.

Maar ook nieuws over het gebruik en verbeteren van Wikipedia blijven interessant om bij te houden.
Edwin Mijnsbergen noemde het vorig jaar al, de Wikiwax waarmee je beter binnen Wikipedia kan zoeken.

DBpedia.org zorgt ervoor dat de data uit WikiPedia vrijkomt om een semantisch web te creƫren Met andere woorden: aan de termen die ze uit de data halen wordt betekenis gegeven vanwege de relaties met andere termen. Hoe ze het doen is mij te technisch, maar zie hoe een zoekactie er uit kan zien. Query: Amsterdam
Wat je ziet is een groot aantal gegroepeerde termen die in verband zijn gebracht met Amsterdam zoals: geboorteplaats, nickname, kantoren enzovoorts. Zoals ik het achtergrondartikel van DBpedia lees kunnen oneindig veel termen met elkaar in verband worden gebracht waardoor het lemma Amsterdam verder uitbreidt.

Ook Placeopedia verenigt data. Google-maps wordt gemixt met Wikipedia. Het ziet er nog primitief uit, maar volgens mij zijn er veel mogelijkheden. Ik zie nu bijvoorbeeld alleen de locaties zoals gebouwen en plekken die verwijzen naar hetzelfde lemma in Wikipedia, maar het zou interessanter worden als bijvoorbeeld het leven van Rembrandt in kaart werd gebracht of gebeurtenissen in de geschiedenis waardoor het meer gaat leven.

Nog een nieuwtje van de Telegraph: Wikipedia gaat onbetrouwbare editors weren, te beginnen in de Duitse Wikipedia-versie.

Geen opmerkingen:

 
Bookmark and Share