zaterdag 13 september 2008

Waarom ik blog


Vermeer, schrijvend meisje

Blogfather WOW!ter houdt de bibioblogs goed in de gaten en gaat er binnenkort een praatje over houden op het OCN-congres.
Aan een aantal bibliobloggers heeft hij naar het hoe en waarom van het bloggen gevraagd en ook aan mij.
Nu ik ruim een jaar blog en meer dan 200 berichten heb geplaatst is het ook een mooi moment om er iets over te zeggen.
Dus Wouter bedankt voor de uitnodiging.

De vragen van Wow!ter:
Waarom bloggen we, wie bereiken we er mee, lukt het om een community te bouwen, wat zijn je mooiste posts, of je populairste, hoe vaak kijk je naar je statistieken?
Waarom blog ik?


De bemoeizorger
Ik heb nogal eens de neiging om zaken waar ik zelf erg enthousiast over ben dit met anderen te willen delen. Op internet zag ik de afgelopen jaren steeds mooiere, gekkere, interessantere zaken die ik dan weer aan mijn vrienden doorgaf. Maar dat mijn vrienden niet dezelfde geestdrift konden opbrengen was te verwachten na het zoveelste mailtjes van mij. Ik moest mijn prachtige vondsten op een andere manier leren uiten.


Uitlaatklep
Dit blog is dus de uitlaatklep voor mijn internetvondsten. Ik hoef mijn omgeving daar niet constant mee lastig te vallen, wat ik overigens toch wel blijf doen.


Schrijfoefening
Ik zou graag een journalist willen zijn maar moet dan ook goed kunnen schrijven. Ik gebruik dit blog als schrijfles en om regelmatig iets te moeten produceren. Aan de ene kant vrijblijvend maar omdat iedereen het kan lezen wil ik het ook graag goed doen. Ondanks dat ik veel schaaf aan de stukjes komt het nog voor dat er fouten in sluipen wat me beschaamt maar waar ik ook van leer.


speelplaats en doel
Ik vertoef graag op internet en gebruik mijn blog als alibi om ongegeneerd uren op het web rond te dwalen.
Ook zorgt de schrijfopdracht voor een slow-cookingproces. Ik race niet door alle informatie heen maar moet, om het goed over te brengen, eerst goed lezen. Ik moet verlangzamen terwijl ik de neiging tot een ADHD-tempo heb.
Dit lijkt in tegenspraak met het snelle karakter van een blog maar in mijn geval werkt het aardig.


Droog oefenen met informatiemanagement.
Ik zie mijn blog als een mooie oefening voor het echte werk. Ik ben bezig met de informatiemanagement-opleiding en zie dit als een extra oefening. Wat is een blog, hoe zet je het in elkaar, welke fouten kun je maken? enzovoorts. En omdat het alleen voor mezelf is mag ik fouten maken, heerlijk.
Achteraf gezien zou ik bijvoorbeeld een andere naam voor mijn blog hebben gekozen. 'Gluren op het Web' wekt bij veel bezoekers via Google de verkeerde verwachtingen. Klik voor de grap maar eens 'gluren' bij Google in en zie wat voor informatie wordt gevonden.
Ik zou ook mijn url wat zorgvuldiger uitzoeken. 'likigiki.blogspot.com' vond ik destijds grappig maar het is alleen te onthouden als je het vaak uitspreekt. En wie heeft daar nu tijd voor?


IJdelheid
Niets menselijks is me vreemd, dus ik vind het leuk als mijn blog gelezen wordt en iemand reageert.
Ik had alleen niet verwacht dat ik me ook verbonden zou gaan voelen met de reageerders. ( Marina, Edwin, Danielle ,Essen2punt0 , Informatiegebruiker en anderen)
Ik ben benieuwd naar hun posts en zie elke keer weer uit naar hun commentaar, tips en aanwijzingen.

Wie bereik ik?
Dit vind ik een lastige vraag ondanks dat ik aan mijn statistieken zie waar de bloggers vandaan komen.


Het bovenstaande kaartje geeft in het groen de gebieden aan van de kijkers verspreid over de wereld. De meesten komen zoals verwacht uit Nederland maar ik zie ook vaak Duitsers, Belgen en Amerikanen langs komen. Af en toe een verdwaalde Japanner en deze maand ook een Congolees. De Congolees heeft het echter maar een seconde uitgehouden.

Aan de reacties op mijn blog te zien komen de meeste lezers uit de bibliosfeer maar ik weet natuurlijk weinig van de niet-reageerders. Ik zie wel dat Nujij en eKudos regelmatig verkeer genereert en dat Google ook een goede start is.
Als ik regelmatig post dan heb ik zo'n dertig bezoekers per dag en zie dat gelijk verminderen als ik het niet bijhoud.

Eigenlijk zou de vraag moeten zijn: voor wie schrijf ik?
Ik heb me daar weinig mee bezig gehouden terwijl dat eigenlijk voor een blogger een must is. Wie is je doelgroep en wat wil je bereiken?
Ik schrijf eigenlijk voor mezelf maar dan mezelf van gisteren. Ik wil dus een blog maken wat ik zelf graag lees.

Lukt het een community op te zetten?
Dat is wat teveel gevraagd met dit blog maar ik voel me inmiddels wel onderdeel van een community met dit blog; de Nederlandstalige internet/bibliobogs.

Mooiste post
Ik probeer op dit blog een soort mix te maken van berichten die wat dieper op de informatiemanagement in gaan en luchtige stukjes. Ik zoek graag naar verbanden tussen de verschillende trends op internet en schrijf daar een commentaar op. Maar het meest trots ben ik uiteindelijk op de stukken die het meest oorspronkelijk zijn.
Mijn verslag over de Shifted Librarian komt daar het meest voor in aanmerking en als goede tweede het wiki-volleybalverhaal.

Populairste post
Dat is de post over de PDF-scanner.
Ik heb daar op een dag meer dan 200 hits mee gehaald en daarna kwamen nog regelmatig bezoekers via dit bericht binnen. Ik denk dat er in totaal ongeveer 1000 bezoekers via de PDF-scanner zijn binnen gekomen, wat veel is voor dit blog.

Hoeveel kijk je naar de statistieken?
Als ik een bericht heb geplaatst kijk ik meestal diezelfde dag naar de statistieken en weet inmiddels dat regelmatig posten ook meer bezoeker genereert maar ook mijn berichten op Nujij en eKudos plaatsen kan ook heel wat bezoekers brengen.

Wat ik in ieder geval merk is dat het schrijven en zoeken voor dit blog nog steeds erg leuk is. Ondanks dat het veel tijd kost en ik af en toe niet weet hoe ik verder moet met dit blog raak ik toch steeds weer geïnspireerd door anderen die ook op dezelfde manier een weg proberen te vinden op internetland. En internetland blijft op deze manier groeien met mooie, interessante, irritante, grappige en vreemde berichten.

9 opmerkingen:

WoW!ter zei

Liek, wat een heerlijke post. Er zit voor mij zoveel in om mee te nemen naar mijn presentatie op 7 oktober. Dank je.

Dymphie zei

Leuk Liek!
En ook weer zo herkenbaar.

Zoals je zelf al zei: het is heel grappig om te zien hoe iedereen het verwoord, en te lezen wat de motieven zijn.

Je ziet ook wat de meerwaarde is dat iedereen de vraag van Wouter toch een fractie anders invult, en daaruit blijkt ook dat ieders bijdrage van belang is.

essen2punt0 zei

wat een mooie post!
Ik vind de illustraties er ook echt prachtig bij gevonden zeg.

Ik had graag de term bemoeizorger uitgevonden. Dat is alsof je een van mijn motieven hebt omschreven.

Dank je!

Anoniem zei

En alweer een hele fraaie. Het wordt steeds moeilijker voor ondergetekende. Voel me overigens wel heel vereerd met de vermelding.

Liek Schoeren zei

Wow!ter heeft wel wat teweeg gebracht. De behoefte om er over te praten is blijkbaar bij meer mensen aanwezig. Bedankt voor de reacties.
En Danielle je moet je niet laten ontmoedigen. Ik lees ook graag jouw overwegingen.

Marina Noordegraaf .... zei

mooie inkijk, liek!

en daar heb je een mooi punt, je gaat je verbonden voelen met je reageerders. Zo is dat ook voor mij!

Liek Schoeren zei

@Marina. tot 7 oktober?

Unknown zei

@ liek: vast en zeker!

Anoniem zei

mm.. amazing thread ))

 
Bookmark and Share