vrijdag 28 maart 2008

Leven zonder computer


Ik ben net terug van vakantie en heb het anderhalve week zonder computer moeten doen en dat viel niet mee.
Van tevoren had ik mijn reis natuurlijk wel via internet geboekt, had Google-maps de kaarten geproduceerd en waren de uitgaanstips online gezocht.

Maar eenmaal op vakantie miste ik mijn dagelijkse rondgang naar allerlei blogs. (Heb de uitreiking van de Dutch Bloggies gemist. Nog gefeliciteerd Edwin) Kon niets meer opzoeken en kon niet bloggen.
Kortom ik voelde me onthand.

Is een leven zonder computer mogelijk?


Zonder een laptop of desktopcomputer lijkt dit wel mogelijk maar als we alles wat een chip bevat ook tot de computers rekenen wordt het onmogelijk.

Zonder deze chips kunnen we niet mobiel bellen, digitale foto's maken, geld halen.
De stroomstoring in de Bommelerwaard zit nog vers in het geheugen waarbij vooral de afhankelijkheid van de chipgerelateeerde apparaten opviel.

Maarten Huygen heeft in NRC (22-12-2007) over de afhankelijkheid van microprocessoren beschreven in 'Terug naar de jaren zeventig is al fataal'. Zodra deze kleine computertjes plotseling uitvallen dan:

De muziek houdt op en het wordt donker en koud. Gas en licht zijn uitgevallen. Geen telefoon of tv. Vluchten kan niet meer, want de auto's blijven stilstaan. Alleen de fiets doet het nog. Er kan niets meer worden gefabriceerd of onder de mensen worden verspreid. Al gauw ontstaat er honger. Maarten Huygen, 22-12-2007


Op internet (waar anders) zijn verschillende initiatieven die zich buigen over onze afhankelijkheid van computers.
Een rijtje:

  • Lowtech magazine buigt zich over de oude en vergeten technieken die goed werkten voor de chip. E-mail in vroegere tijden bijvoorbeeld. Eind 18e eeuw was er een goedwerkende optische telegraaf ontwikkeld die de communicatie van van Frankrijk tot aan Nederland bediende. Nooit geweten en ongelooflijk dat dit in ons land aan het werk was. Via een netwerk van torens met apparaten werden boodschappen razendsnel doorgegeven. Bij een heldere dag kon een bericht in een uur VenetiĆ«-Amsterdam bereiken.
  • Copybrighter heeft een lijst waarop de nieuwe media vertaald is naar de oude manieren van communiceren. Youtube is bijvoorbeeld de nieuwe versie van 'Americas funniest home video's'  • Obsolete skills verzamelt verdwenen vaardigheden. Wie weet nog hoe een rekenlineaal werkt of hoe de draaischijf van een telefoon moet worden bediend? Gerard Bierens heeft een Nederlandse variant gemaakt: Nuttelozevaardigheden. Ik vind dat dit een nationaal spel moet worden; wie weet de meeste verdwenen vaardigheden op te noemen?
  • De jaarlijkse computer shutdown day. Vorig jaar was dit nog hot nieuws maar dit jaar geen succes.
  • Het verlangen naar informatierust resulteert in het eerste blyve van mijn hyve-huis. Op een hyve kun je je aanmelden. Vanaf duizend euro per week.

6 opmerkingen:

Danniƫlle zei

Welkom terug!

Ik moet altijd ontzettend wennen zonder computer op vakantie. Wil toch wel graag elke dag mijn mail lezen. Vriendje heeft dat helemaal niet, lijkt me heerlijk.

Liek Schoeren zei

dank je,
tja ik zie de computer maar als een (nu nog) onschuldige verslaving...

Edwin Mijnsbergen zei

Hoi Liek,

Die shut down day had ik gemist in alle info-hectiek :-) Maar goed is het wel, om soms even te unpluggen...

Bedankt nog!

Liek Schoeren zei

@ Edwin,
:-)

Marina Noordegraaf .... zei

wilde bijna contact opnemen of alles wel goed met je was. serieus! fijn dat je d'r weer bent anders raken wij ook onthand :-)

Liek Schoeren zei

Wat aardig Marina. En dat meen ik.

 
Bookmark and Share