woensdag 15 augustus 2007

hyven en toch privacy?Gelezen op AD.nl: "Zo werd een medewerker van een zorginstelling in Heerenveen deze week geschorst omdat ze haar werk met verstandelijk gehandicapten op Hyves vergeleek met dat van een oppasser in een dierentuin".
Ten eerste snap ik de werkgever goed. Je kan een werknemer van je instelling die dit soort uitspraken doet moeilijk handhaven. Daarbij snap ik ook de naïviteit van de hyvers ook niet. Sinds kort ben ik ook lid van Hyves, maar met grote twijfel of ik het wel wil. De krabbels die anderen bijvoorbeeld voor mij schrijven kunnen door iedereen geschreven worden, vreemd. Wat hebben anderen te maken met post aan mij gericht of wat ik aan anderen krabbel? Is dit een vorm van exibitionisme die massaal om zich heen grijpt? Ik kan zomaar bij onbekende hyvers alles over hun leven lezen en dat gaat in sommige gevallen ver. 'leuke' foto's waarin mensen zichzelf dronken etaleren, dat kan leuk zijn voor je beste vrienden. Maar niet voor de hele wereld, laat staan voor je eventuele clienten, medewerkers, vage kennissen en werkgever niet te vergeten. Gek dat er aan de andere kant zoveel mensen een geheim nummer hebben. Of zijn dat juist de mensen aan het andere eind van het spectrum? Ik zou dit graag in de statistieken terugzien. Nu is het wel zo dat je zelf beslist wat je in je profiel zet bij Hyves. Maar heb ik ook invloed op wat mijn vrienden schrijven over/voor mij? ( sorry vrienden) Wie wil wat steekproeven nemen?


Prachtig filmpje over de toekomst van de privacy:
3 opmerkingen:

Edwin Mijnsbergen zei

Van de week heb ik hier een verhitte discussie over gevoerd met een vriend. Het is een lastig onderwerp inderdaad. Als mensen echt gaan graven en dingen uit hun context halen, kan er heel veel tegen je worden gebruikt.

Aan de andere kant is het zo dat bijna ieder mens van die momenten en uitspraken heeft in zijn leven en van (toekomstige) werkgevers die daar geen begrip voor op kunnen brengen kun je jezelf afvragen of je er wel voor wilt werken.

Als ik een werkgever zou zijn zou ik me eerder zorgen maken als ik niets over een sollicitant zou kunnen vinden :-)

Niets menselijks is mensen vreemd, tenslotte.

Camiseta Personalizada zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
likigiki zei

Het klopt dat je ook niet te krampachtig moet zijn over privacy en werkgevers. Maar aan de andere kant lijkt het wel alsof (juist) Hyves alleen voor vrienden bedoeld is en tegelijkertijd iedereen mee kan lezen. Daar is niet iedereen zich van bewust lijkt het wel.
Ik las bijvoorbeeld in een Hyves-post dat iemand ging solliciteren naar een andere baan. Ik vraag me af of dat soort informatie door iedereen gelezen mag worden.
Maar laten we deze Hyves-opleving ook maar gebruiken om hiermee te experimenteren. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat.

 
Bookmark and Share