zaterdag 25 augustus 2007

videokunst op de uitmarkt
Mooi videokunstwerk van Jacco Olivier wordt dit weekend op de Uitmarkt getoond. Een klein voorproefje is ook via http://www.montevideo.nl/ te zien. Het kunstwerk lijkt een eenvoudige video van bewegende schilderijen in lagen over elkaar gezet. Maar de lagen zijn zo op elkaar afgestemd dat het lijkt alsof de driemensionale wereld op je af komt. De geluiden die Olivier gebruikt zijn subtiel en to the point en versterkt het beeld van drie dimensies.
De site van Montevideo geeft de kans het vroegere werk van hun kunstenaars te bewonderen. Zo is ook werk van Erwin Olaf te vinden met twee van zijn videokunstwerken.

Maar de echte grote videokunstenaar is wat mij betreft Bill Viola. Hij weet de video op vreemde manieren te gebruiken waardoor je je soms echt in een andere wereld waant. Zijn gebruik van het medium heeft veel weg van Po√ęzie.
Nadat ik Bill Viola jaren geleden in het Stedelijk Museum heb gezien ben ik op zoek naar volgers van deze grote meester. Nu is Olivier zeker geen volger, maar hij weet wel het beeld op een nieuwe manier te gebruiken en te onderzoeken.

Geen opmerkingen:

 
Bookmark and Share