zondag 13 april 2008

Zijn de YouTube filmpjes echt?

Zijn de filmpjes op YouTube wel echt door amateurs gemaakt? Zie het filmpje hieronder.Als het filmpje niet werkt kijk dan via Viralcom

In dit filmpje wordt beweerd dat de meeste YouTube-filmpjes geregisseerd zijn. Hier wordt heel slim op de behoefte aan 'echtheid' ingespeeld.
De amateur wordt in de media steeds meer gecultiveerd, denk maar aan Idols, de X-factor en Big Brother.
Groot is de verontwaardiging als de gewone man niet hetzelfde als jij en ik blijken te zijn. Idols-winnaar (2004) Boris zorgde voor heel wat commotie toen bleek dat hij al een cd had gemaakt voor de tv-doorbraak.

Vaker wordt de discussie over echt en niet echt gevoerd in de media.
En vooral bij documentaires liggen deze discussies gevoelig. Mogen er scènes worden nagespeeld zoals bij Ford Transit (2002) van Hany Abu-Assad?
De IDFA (documentaire festival) probeerde vorig jaar de discussie te verlevendigen door van te voren te beweren dat er Fakedocs in het programma zouden zitten. Het verhaal hierover kreeg nog verschillende vreemde wendingen.

Echt of niet echt? Waarom is Boris minder echt dan Maud? Wat zeggen beelden nu echt over de werkelijkheid? In hoeverre geven nagespeelde beelden niet meer van de werkelijkheid weer dan de vaag geschoten plaatjes? En zijn wiebelige beelden echter dan mooie shots?
Je kan in ieder geval altijd op het verkeerde been gezet worden en dat is niet erg, want een beetje bedrogen worden houd je scherp.

Het filmpje hierboven is van Joeyanddavid die een sport hebben gemaakt van kleine gekke filmpjes over het leven van twee suffe studenten.

Verder kijken en lezen.

programma over fakedocs van filmhuis Cavia. Is al geweest maar leuk om de titels door te kijken.
YouTube-kanaal van Joeyanddavid.
MySpace van Joeyanddavid
GSM-festival waarbij filmpjes uitsluitend geschoten via mobieltjes worden vertoond. Hoog amateurgehalte.


Geen opmerkingen:

 
Bookmark and Share