vrijdag 27 augustus 2010

Hoezo eigen risico?

Ik kreeg laatst van mijn zorgverzekering een brief dat vanwege het verplicht eigen risico medische kosten werden teruggevorderd. Ik had deze medische kosten gemaakt vanwege een simpel virusje. Hoe simpel het virusje ook was, het moest wel met een pilletje bestreden worden.
Ik heb dit virusje waarschijnlijk opgelopen door gewoon te ademen.



Dit blogstukje gaat er niet over dat ik problemen heb met het betalen van deze ziektekosten.
Waarschijnlijk zouden de kosten alleen maar hoger worden als dit soort maatregelen niet genomen zouden worden.

Maar ik heb moeite met de term 'eigen risico'. Dit suggereert dat ik bewust tegen het virus ben aangelopen, of bewust het risico heb genomen om me in de buurt van het virus te bewegen. En dat ik vervolgens bewust ben gaan ademen op het moment dat het vreemde lichaam zich in mijn buurt bevond en het daarna niet uit mijn lichaam heb gewerkt. Eigen schuld dus.

Het lijkt alsof iemand me met een pan op mijn hoofd slaat en zegt dat ik maar niet in de buurt van de pan had moeten staan.  De term 'verplicht eigen risico' maakt het alleen maar erger. Ik kan niet eens invloed uitoefenen op het risicobedrag wat ik als drempel wil hebben.

De term "eigen risico" suggereert dus dat de verzekerde bewust een handeling verricht zodat hij of zij medische zorg verkrijgt. Terwijl het daar niet om gaat.
Het gaat de wetgever er niet om of de verzekerde al dan niet bewust risico's neemt. In dat geval zouden er wel criteria aan verbonden zijn om het risico te definiëren. De uitkering van de bedragen zou dan ook niet stoppen bij een bepaalde financiële drempel.
Nu is het zo dat na een bepaald bedrag het namelijk niet meer uitmaakt hoeveel zorg men nodig heeft en dus welk risico men neemt; de verzekering betaalt dan hoe dan ook.
De verzekeraar wil een drempel opwerpen voor de verzekerden voordat zij gebruik maken van de zorgverzekering.

Daarom pleit ik voor een andere term.
Wat dacht je van: zorgdrempel?
Andere suggesties zijn welkom.

verder lezen:
Duidelijke taal graag
schrijfmaargewoon
klinkende taal

5 opmerkingen:

Dymphie zei

Het is sowieso een domme instelling.
Alleen al de administratie daarvan kost veel meer dan het opbrengt.

Net of je voor je plezier ziek wordt of medicijnen nodig hebt.

Afschaffen die handel!

Liek Schoeren zei

Zo is het maar net!

DDdW zei

helemaal mee eens.
Vraag me eigenlijk af waarom we niet het eigen risico niet ibegrepen is bij je ziektekosten, en dat je wellicht aan het eind van het jaar een keer wat geld terugkrijgt. Toch veel makkelijker? Het is leuker om te krijgen dan te betalen ;)

Marina Noordegraaf .... zei

Gaat het eigenlijk om het verschil tussen risico nemen (bewust) en risico lopen. We lopen allemaal risico ergens "slachtoffer" van te worden omdat er altijd een kans is dat je op de verkeerde tijd op de verkeerde plek bent. De laatste is mijn eerste associatie bij eigen risico. Maar zorgdrempel klinkt zeker neutraler.

Misschien hebben we vanuit onze ervaring wel een steviger anker bij "risico nemen" omdat we geregeld gewaarschuwd zijn voor mogelijk gevaar. "Doe je jas aan, want anders vat je kou" en dat soort dingen. Over risico lopen hebben we het minder. Misschien ook wel omdat we het met zijn allen fijner zouden vinden als de wereld voorspelbaar is. En daar hoort risico nemen wél bij (heb je het tenminste nog in eigen hand) en risico lopen (het lot bepaalt) niet.

Liek Schoeren zei

@Marina, Je hebt gelijk dat ik vooral bij de term 'eigen risico' het werkwoord 'nemen' er aan vast koppel. Misschien komt dat ook wel door het woordje 'eigen', wat ik ook koppel aan zelf actief invloed uitoefenen.

Ik heb de indruk dat de term eigen risico en eigen schuld zo sterk met elkaar geassocieerd worden dat het niet meer weergeeft wat ermee bedoeld wordt.

Overigens is term risico inderdaad een neutralere term dan welke ik er in hoor. http://www.encyclo.nl/begrip/Risico

 
Bookmark and Share