donderdag 2 september 2010

QR Code, Gettag Code, streepjescode

Met de streepjescode op allerlei producten is iedereen onderhand bekend. De supermarkt werkt hier goed aan mee.
De volgende generatie codes die door scanners gelezen kan worden is de QR-code. De QR-code is een vierkant blokje waarin een patroon van gestapeld blokjes is.Het heeft meer mogelijkheden dan de bekende barcode, omdat het niet alleen van horizontaal informatie bevat maar ook verticaal. Het kan daardoor meer data bevatten en is beter tegen schade bestand.
De QR-code kan gemakkelijk door een smartphone worden uitgelezen. Zorg er wel voor dat je een barcode app hebt gedownload. Als je dan de telefoon op de code richt zal even later de achterliggende informatie te voorschijn komen. Meestal is dat een website, maar soms ook een e-mailadres of een Geolocatie.
Ik gebruik op mijn Android de Barcode scanner. Deze doet zijn werk snel en goed. De Zxing barcode scanner  vond ik te langzaam. Terwijl zij toch de oorspronkelijke makers waren van dit soort codes.

Tot mijn verrassing kwam ik weer een andere scannercode tegen die er een stuk vrolijker uitzag; gettag code, ontworpen door Microsoft.
Het werkt op dezelfde manier; scannen en lezen via de smartphone.
Het nadeel is dat er weer een andere app ge├»nstalleerd moet worden om de code te lezen. Voor zover ik kan zien, kan alleen via de Microsoft-tag-site een code worden aangemaakt. Via de Microsoftsite kun je zien hoeveel mensen je code hebben gescand, altijd leuk.

Ik heb twee codes gemaakt om het te illustreren.
Deze codes verwijzen naar de toernooipagina van mijn volleybalvereniging. (Dus, als je kan volleyen ...)

Gettag codeQR-code


Al schrijvend aan dit blog kom ik steeds meer soorten scannercodes tegen. Hier is een verzameling te vinden.
De vraag is of het handig is om al deze soorten naast elkaar te hebben.
Blijkbaar is de techniek nog niet uitgewerkt.Nog een mooi aantal voorbeelden van QR-codes in de onderstaande presentatie:Verder lezen:
Informatieprofessional 7/8: QR-codes maken entree in de bibliotheek

Zelf een codes maken:
Barcode:
Barcodesinc
QRcode:
Zxing generator
QR-code.nu
Gettagcode:
Tag.Microsoft
Verschillende codes:
Keremerkan.net

2 opmerkingen:

Wilma van den Brink, MA zei

Interessant, Liek! Bedankt voor de info. Ik vraag me af welke Android je hebt. Ik zit nog steeds in de "welke mobiel moet ik aanschaffen" -fase namelijk ;-)

Groet van Wilma

Liek Schoeren zei

Ha wilma, ik heb een Android Legend. Deze reactie schrijf ik er mee. :)

 
Bookmark and Share