zondag 12 oktober 2008

Tijdbalk Nationaal Archief slecht te vinden


In het kader van de Week van de Geschiedenis wil ik graag de tijdbalk van het Nationaal Archief belichten. Maar voordat ik die kon vinden moest ik wel wat zoekwerk verrichten.


Ik ben deze tijdbalk namelijk niet rechtstreeks via het NA op het spoor gekomen maar via TimeRime, de open, sociale tijdbalkmaker. Iedereen kan zijn eigen creaties hier neerzetten en commentaar wordt gewaardeerd.

In TimeRime kwam ik een tijd geleden al de mooie tijdbalk tegen van Albert Koevoet. Het handelt over de Nederlandse geschiedenis en heeft het archiefmateriaal van het Nationaal Archief gebruikt; wat overigens niet vreemd is want Koevoet blijkt daar een functie te hebben.

In de tijdbalk worden 91 documenten getoond, de context wordt via een verhaal, jaartallen en links weergegeven. De documenten zijn er via foto's aangehangen. Mooi om rond te struinen.


Sint-Elisabethsvloed, 1421

Nieuwsgierig geworden ging ik op de site van het NA om hun tijdbalk te bekijken maar zowel via hun eigen zoekfunctie noch via hun menu was niets te vinden.Vreemd.
Google moest er aan te pas komen om de NA-tijdbalk te ontsluiten die inhoudelijk als twee druppels water lijkt op die van Koevoet.
Blijkbaar wordt terecht het werk van Koevoet gewaardeerd maar vreemd vind ik dat het zo slecht op hun eigen site gepropageerd wordt.Dus Nationaal Archief: zorg dat jullie eigen werk ook beter te ontsluiten is.
En anders posten we het maar via weblogs. :-)

2 opmerkingen:

Albert zei

Beste Liek,
Leuk om te lezen dat je onze tijdbalk kunt waarderen.
Zoals je terecht al opmerkte is de content op in de TimeRime tijdbalk hetzelfde als op onze 'oude' tijdbalk. Dat zit zo: ooit is voor het Nationaal Archief een tijdbalk gebouwd, die voldoet om meer dan één reden niet meer (vandaar dat-iem op onze eigen site nu een beetje 'weggemoffeld' is), we zijn nu aan het kijken naar alternatieven. TimeRime is daar één van, vandaar dat die op proef gevuld is met bestaande content.

Tip: Kijk wanneer je van historische foto's houdt ook eens op onze Beeldbank (beeldbank.nationaalarchief.nl), die is de laatste tijd ook steeds beter vindbaar via Google.

Liek Schoeren zei

Beste Albert,
Dus het is een beetje het kip en het ei verhaal blijkbaar. En ik had het ei wat voor de kip geplaatst.
Goed dat jullie steeds beter vindbaar zijn. En ik ben inderdaad de beeldbank al eens tegen gekomen.
En ook de geplande samenwerking met Flickr zorgt ook voor de nodige vindbaarheid. Mooi

 
Bookmark and Share