Vorige week zondag had ik het over de vergelijkingstest tussen drie zoekmachines en Google komt als beste er uit.
Op het onderzoek is natuurlijk veel aan af te dingen.
In de test kon maar een zoekvraag per IP-adres gesteld worden. Per vraag kwam van elke zoekmachine alleen het eerste antwoord naar boven en uit die drie antwoorden moest een keuze gemaakt worden. De andere antwoorden bleven onzichtbaar.
Bij de uitslag weten we niet welke vragen er gesteld zijn, het kunnen allemaal onzinvragen zijn. Zijn er vooral specifieke vragen gesteld ( bijv. : hoofdstad Uganda?) of algemeen (bijv.: Lincoln). Waarom werden de antwoorden van Google als meest relevant gezien, en wie heeft de vragen gesteld?
Natuurlijk is dit onderzoek grof en onwetenschappelijk.
Maar toch...
We weten dat veel mensen maar een of twee zoekmachines gebruiken, we weten ook dat ze het vaak bij één zoekvraag houden én dat er vooral naar het eerste resultaat gekeken wordt. (In de onderzoeken die ik lees zijn er ook veel mensen die helemaal niets in de zoekbalk invullen...)
We kunnen natuurlijk beweren dat al deze mensen het niet goed doen, maar dat is nogal elitair.
Dus als een zoekmachine bij ruim 2000 vragen als eerste wordt gekozen doet ie toch goed. Gelukkig wordt er wel veel geconcurreerd tussen Yahoo
Whonu.com vroegerToch nog even wat klein leed in dit kader.
Mijn favoriete algemene zoekmachine Whonu.com is helemaal vergoogeld.
Eerst was er de mogelijkheid om tussen tientalle zoekmachines te kiezen, maar sinds kort wordt Google als belangrijkste neergezet en met moeite zijn Yahoo en nog wat andere grote broers te vinden op deze megasearchengine. Maar de kleintje zoals Exalead komen helemaal niet meer aan bod.
Tja, ik vond het net zo prettig om op een eenvoudige manier wat heen en weer te schakelen met mijn zoekvragen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten