maandag 22 oktober 2007

avatars worden emotioneel
Avatars zijn leuk maar missen een ding: expressie. Ik vond als kind carnaval ook al eng vanwege die uitdrukkingsloze maskers, griezelig.
De avatars hebben een eeuwigdurende lach of zijn uitdrukkingsloos. Voor de communicatie is dat dodelijk want wij mensen communiceren voornamelijk via de lichaamstaal.


emoticons als bodylanguage

De NewScientist blogt over een onderzoek waarbij SecondLife-avatars uitdrukkingen krijgen aangemeten door de zowel de geschreven als gesproken teksten van de avatars een emotionele score te geven.Interessante ontwikkeling, al zie ik nog veel praktische bezwaren. Schriftelijke taal blijft een zwakke manier om emoties uit te drukken en hoe kan het dan goed vertaald worden? Bij de gesproken taal kan ik beter voorstellen dat dat goed gaat want de stem geeft meer aan dan alleen de inhoud van de boodschap.

Als het allemaal ingevoerd wordt is hier onder een lesje lichaamstaal-lezenEen voordeel lijkt me dat de lichaamstaal internationaal kan worden. Zet je avatar op Japans en je krijgt het onderstaande:links
Cobol project over body language Universiteit van Tilburg
cyberwalk, holistische wetenschappelijke benadering VR reƫler te maken

Geen opmerkingen:

 
Bookmark and Share