maandag 1 oktober 2007

Filthy Shakespeare is uit

Over een paar dagen komt Filthy Shakespeare: Shakespeare's Most Outrageous Sexual Puns uit.
De schrijfster, Pauline Kiernan, geen onbekende van het werk van Shakespeare, beschrijft niet alleen wat we nu nog kunnen vinden bij Shakespeare over ondeugden maar ook wat er is verdwenen of gecensureerd.
Daarnaast blijkt dat tegenwoordig de woordspelingen de lezer ontgaat.
because we don't fully realize that the
harmless-sounding words are actually exuberant displays of sparkling coded sexy
dialogue Pauline Kiernan

Is dit boek wat te veel werk dan is er altijd nog de Shakespeare Insulter. Klik op de pagina en er komt een intelectuele belediging uit.En om nog even in het Shakespeare-thema te blijven. Eigenlijk moet Shakespeare niet gelezen maar gezien worden.
Kenneth Branagh heeft heel verdienstelijk veel Shakespeare-verfilmingen gedaan. Maar toch is de mooiste Shakespeare-verfilming niet van Branagh maar van Richard Loncraine: Richard iii (1996) .


Niet iedereen zal het met me eens zijn omdat Loncraine de film heeft gesitueerd in een fascistisch jaren dertig decor waar auto's en sigaretten bestaan. Maar de originele tekst heeft hij behouden en blijft staan als een huis. Nu weet ik niet of hij ook bij alle scheldpartijen en beledigingen de oorspronkelijke versie heeft gebruikt, maar dat is nu na te lezen in het Filthy Book.

2 opmerkingen:

Edwin Mijnsbergen zei

Hoi Liek,

Je posts worden steeds leuker!

Liek Schoeren zei

Dit soort reakties stimuleert me ook! dank je.

 
Bookmark and Share