dinsdag 30 december 2008

Nespresso brengt ernstige schade aan uw privacy toe


Dank zij George Clooney is half Nederland aan de Nespresso maar Nespresso is geen gewone koffieverkoper. De nespressocups zijn alleen via internet of bij de Bijenkorf in Amsterdam of Rotterdamte koop.
Maar in de winkel is het niet mogelijk om de cups anoniem te kopen. (Echt gehoord op 2e kerstdag) Zonder je naw-gegevens af te geven krijg je geen koffie mee.
Als service , zeggen ze, wordt er een seintje gegeven wanneer de machine moet worden ontkalkt.

Door de gegevens van al de klanten krijgt Nespresso zo een schat aan marketinginformatie. Nespresso weet van al hun huishoudens hoeveel koffie er precies wordt gedronken, per kopje dus.
En ja, de koffie is lekker en yuppie.

Natuurlijk zijn er veel bedrijven die op deze manier opereren, Bol.com weet welke boeken ik lees, en geef. Ik weet dat van te voren omdat ze om mijn boek op te sturen mijn gegevens nodig hebben. En wil ik undercover een boek kopen ga ik naar de talloze winkels.
Maar koffie?

Eigenlijk zou er een afkeurmerk moeten zijn die vooraf aangeeft in hoeverre de privacy in de toekomst geschaad wordt zodat er nog een keuze is of we anoniem kunnen lezen, drinken, eten, sporten en ontspannen.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik koop ook altijd cups bij De Bijenkorf, maar krijg ze mee zónder adresgegevens achter te laten. Het valt me zelf op hoe makkelijk iedereen z'n gegevens prijsgeeft... Zegt misschien wel iets?

schrijverdezes zei

Ha Liek,
Youp van 't Hek had er ook moeite mee.
Ik hou er ook niet van trouwens,
Groet, schrvrdzs

Liek Schoeren zei

@anoniem: Je hebt gelijk dat mensen erg gemakkelijk denken dat het helemaal niet erg is om te laten weten welke en hoeveel koffie ze drinken. Gewoon niet geven blijkbaar.
@schrvrdzs: Dit stuk van Youp heb ik gemist. Blijkbaar ben ik niet de enige die zich daar over opwindt.

Ine zei

Hé Liek, nou dat is ook wat, ben ik op zoek naar een nespresso-apparaat kom ik jouw log tegen.. Grappig zeg.. De vraagis nu.. moet ik nu zo'n apparaat kopen of niet? Ik heb inmiddels uit zeer betrouwbare bronnen (niet met Kerst maar in de zomer) vernomen dat het octrooi is verlopen en dat je nu overal van die kuipjes kunt kopen. Dan weet lekker niemend meer hoeveel koffie ik gedronken heb... hahah
gr Ine

Liek Schoeren zei

Ha Ine, ja leuk dat je me zo hebt gevonden. Ik ben nog steeds tevreden over de Nespresso. En ik drink nu vaak de kuipjes van AH, erg lekker en ook wat goedkoper. Dus gewoon doen die Nespresso.

 
Bookmark and Share