zondag 20 januari 2008
geocaching van virtueel naar life sociaal netwerk
Gisteren was ik op een event (bijeenkomst) van Geocaching. Geocaching is een netwerkgemeenschap die aan schatzoeken doet. De reden dat ik dit beschrijf is het feit dat ik hier een virtueel social network in bedrijf zag.
Op dit moment zijn er discussies over sociale netwerken. Wat is bijvoorbeeld de betekenis van 1000 vrienden in je Hyves-netwerk? Zijn het alleen maar nummers? En wat is de bedoeling van al de netwerken, moet je overal een account openen?
Ik weet zelf nooit zo goed hoe ik om moet gaan met de virtuele vriendschappen. Wanneer kan ik iemand vragen om mijn vriend te worden? Wat houdt het in? Het heeft duidelijk een andere betekenis dan in het echte leven, maar welke?
Virtuele netwerken hebben een groot potentieel volgens Commoncraft .
"Networks make it happen"
En ook Mena Trott spreekt bevlogen over de virtuele vriendschappen gecreƫerd in de bloggemeenschap.
"Building a friendlier world through blogs"
Maar inmiddels wordt het tijd voor een heroverweging over de betekenis van de sociale netwerken. Tijdens de bijeenkomst gisteren werd me het een en ander duidelijk.
Wat gebeurde er gisteren?
Ik werd door Dzjodzjo (vriendin Corrie) mee gevraagd voor bijeenkomst van een geocachingwedstrijd.
Bij geocahing verstoppen mensen in heel de wereld schatten (cache) en zetten de geheime plekken, al dan niet versleuteld, op internet. Via een GPS-code worden de schatten gevonden. De schatten kunnen kleine voorwerpen zijn maar ook zogenaamde Coins (munten) die speciaal voor dit spel wordt gemaakt. Coins kunnen door iedereen gedropt worden en moeten dan verder reizen via de andere spelers. De Coins worden geregistreerd op de website zodat iedereen de reis kan volgen. En natuurlijk registreert elke vinder welke cache ze gevonden hebben. Dzjodzjo heeft er inmiddels 247 op haar naam.
Inmiddels zijn er heel veel varianten, spelregels en speciale wedstrijden aan verbonden. In principe kan iedereen die het wil nieuwe spellen binnen dit kader verzinnen.
Wie heeft bijvoorbeeld de meeste caches (schatten) gevonden, wie heeft de meeste coins heeft gedropt, wiens coin maakt de langste reis enzovoorts.
Gisteren was dus de finale van een wedstrijd waarbij de coins een reis door alle provincies van Nederland moesten maken. De eigenaar (dropper) van de coin die het snelst alle provincies aan had gedaan was de winnaar. Binnen het bestek van enkele maanden werd dit spel gepeeld. En van de 148 coins die meegedaan hadden hebben er 39 hebben alle provincies gehaald.
Het is een beetje een ingewikkelde verhaal waarbij veel termen als droppen, first finder, travelbug, discoveren horen.
Tijdens de wedstrijd was er heel wat internetverkeer geweest. De finale was vooral een reden om elkaar life te ontmoeten. "oh jij bent bootrapper, met jou heb ik veel gemaild en weet je hoe het met ... is?"
De communicatie van geocahing gaat via internet en kan ook niet anders. Zonder internet (en zonder GPS) bestond dit spel niet.
Maar wat me gisteren wel duidelijk werd dat hier een virtueel netwerk is gebouwd van mensen die dingen voor elkaar over hebben (gratis weggeven van dure coins), elkaar leren kennen door die ene gekte (schatzoeken) en daardoor vriendschappen opbouwen.
Ik heb daarna door het Geocashforum gesnuffeld en ontdekte dat het niet alleen ging over hoe een GPS te hanteren, maar dat ook echte belangstelling voor elkaar was zonder elkaar ontmoet te hebben.
Het maken van vrienden is bij dit netwerk geen uitgangspunt maar is wel een goed voertuig gebleken. Vriendschappen ontstaan niet zomaar uit het feit dat er wordt gevraagd 'wil je mijn vriend zijn', maar uit gemeenschappelijke belangstelling. Bas Bakker van i-nnovatie zei ook al dat de sociale netwerken hun betekenis uit niches op de markt kunnen hebben.
De behoeft van mensen in de virtuele wereld lijkt verdacht veel op de echte wereld; vriendschap moet het hebben van belangstelling naar elkaar maar in de virtuele wereld kan de long tail gemakkelijker zijn werk doen.
nog wat links:
wat is socialweb-quiz
23 dingen over web2.0
apophenia over social networking
bibliotheek2.0, actief sociaal netwerk van informatiemedewerkers
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
8 opmerkingen:
Leuk verhaal!
Hoi Liek,
Interessant verhaal inderdaad. Wanneer is iemand je online vriend en wat betekent dat dan. Het is hoe dan ook zo dat je iets gemeen moet hebben, inderdaad. Zo herken ik bij jou bijvoorbeeld het analytische denken, het verbanden leggen. En dat vind ik leuk omdat ik dat bij mezelf herken. Dus als jij vraagt of je mijn oline vriend mag zijn, zeg ik volmondig ja :-)
Dat geocoachen klinkt spannend!
De link naar de 23 dingen loopt niet door?
Groet, Marina
@Edwin: Dank je. Jij bent in ieder geval het levende bewijs hoe een sociaal netwerk te gebruiken en te onderhouden.
@Marina: en ik heb ook al ja gezegd :-). Virtuele vriendschappen werken wel blijkbaar.
Dat geocachen was wel een aparte ervaring. Ik leek in een soort mix van scouting en nerdkamp terecht te zijn gekomen om een gek spel te doen.
(zie volgende post)
Maar ik ben nu wel serieus aan het overwegen om een GPS te kopen.
De link is naar 23 dingen is weer hersteld.
Ik heb daar de afgelopen jaren ook al een aantal keren een post aan gewijd, ik noem ze iFriends, die virtuele vriendjes. Soms groeien ze uit tot meer, soms blijven ze virtueel. Maar het is wel heel leuk om virtuele vriendjes af en toe eens irl te zien.
Ik vind IFriends een goede benaming.
Gek genoeg heeft Dzjodzjo mij een uitnodiging voor digitale vriendschap gestuurd via het Geocaching-netwerk. En dat terwijl we IRL toch al vriendjes zijn en ik Corrie nota bene in contact heb gebracht met Geocaching. Weet je nog Liek, in Montreal?
En voor je het weet is het hele volleybalteam aan het geocachen.
Groet, "Siepel"
en voor je het weet gaan de IRL-vriendjes elkaar virtueel ontmoeten. Het moet niet gekker worden...
Likigiki
Een reactie posten