vrijdag 30 november 2007

kunst en films op de IDFA

Gisteren ben ik naar de IDFA, documentairefestival, geweest. Niets is prettiger om de opwindende festivalsfeer op te snuiven. Dat meer bezoekers dit hadden bewijst deze 'kees' in Tuschinskitheater.

'kees', fotografisch zelfportret met achtergrond.
Voornamelijk toegepast door Kees Noort


Normaal gesproken komt er niemand naar de bioscoop voor een documentaire maar gisteren waren de meeste kaartjes uitverkocht.
Ik heb de film Jute gezien in het bijzijn van de maker en godfather van de Nederlandse animatiefilms Gerrit van Dijk.

Gerrit van Dijk
De geanimeerde documentaire was toentertijd een onderdeel van een kunstproject waarbij commentaar op journalistieke berichten werd gegeven. Gisteren viel op hoe traag de in 1979 vervaardigde film inmiddels was voor het huidige publiek. Maar toch was door de strakke vormgeving de boodschap duidelijk. In de film werd door middel van het letterlijk typen van een brief aan de president Carter gepleit voor het in vrijheid stellen van een moeder die zich tegen verkrachting had verweerd. Het typen van de brief werd kort doorsneden met beelden van de moeder, de vlag van de VS en andere beelden.be like. no. other
Naast de IDFA nog dit.
De acteur "being" John Malkovich heeft zijn naam verbonden aan een interessant kunst-experiment. In een mooi vormgegeven website vraagt hij het publiek mee te schrijven aan een script. Nu geloof ik zelf niet zo in democratische kunst omdat het vervlakking in de hand werkt en ben dus benieuwd hoe hier de kwaliteit bewaakt wordt.
Malkovich is namelijk niet een acteur die over een nacht ijs gaat.
Malkovich heeft voor het project de eerste scène geschreven. De tweede scène(s), geschreven door het publiek, zijn al te lezen maar er is nog niet gestemd. Op de site staat niet te lezen of de film ook daadwerkelijk wordt geproduceerd.
Misschien bij genoeg belangstelling?

Geen opmerkingen:

 
Bookmark and Share