woensdag 13 juni 2012

Nieuwe wachtwoorden maken, ellende

De beveiliging rond accounts worden steeds heftiger. Vroeger kon je nog met een woord van vijf lettes af. Nu moet je minstens acht letters, hoofdletters, kleine letters, extra tekens, maar niet alle tekens, niet lijken op je accountnaam en je moet het om de paar weken veranderen.
Kortom gedoe.


via ucbcomedy.com
Eerst kon ik met één wachtwoord voor een aantal accounts terecht, daarna had ik een aantal varianten op dat ene wachtwoord bedacht. Maar ook dat bleek te weinig voor alle accounts die ik heb en wil. En ook niet veilig.
Ik gebruik inmiddels een wachtwoordkluis: KeePass. Hiervoor heb je maar een wachtwoord te onthouden om de kluis te openen en daarna heb je gemakkelijk toegang tot al je andere ingewikkelde wachtwoorden.
Ik gebruik het nu al een tijdje en vind het gemakkelijk. Eerst heb ik wachtwoorden van gevoelige sites daar onder gebracht, zoals bankgegevens. Daarna ben ik ook andere sites hier neer gaan zetten.

Ik het kort werkt het als volgt:
Ik laat KeePass een accountnaam en wachtwoord generen.
Het wordt in de database opgeslagen.
Zodra ik bijvoorbeeld wil inloggen bij mijn bank, dan open ik de KeePass database, klik op accountnaam en wachtwoord. Deze worden gekopieerd en ik plak ze op de banksite. Daarna kan ik inloggen.
Een uitgebreidere handleiding is te vinden op lifehacking.nl.

Geen opmerkingen:

 
Bookmark and Share