woensdag 12 mei 2010

emotieborden

Ik fiets elke dag hetzelfde tochtje en ik kom altijd dit bordje tegen.

Er staat op: 'hier svp geen fietsen' en daar onder: 'reling is voor ouderen'.

Ik vind dat vrij aandoenlijk. Ik stel me dan voor dat voordat het bord hier hing de ouderen zich om de fietsen heen moesten worstelen en dat het eigenlijk onmogelijk was. Maar ik vind het ook logisch dat er fietsen aan dit rek werden vastgemaakt, het is er praktisch voor gemaakt in Amsterdamse begrippen.
En daarom vind ik het nog mooier dat ik nog nooit een fiets aan dit rek heb gezien. Het werkt dus op het gemoed van meer mensen.

Dit is precies wat Dan Pink van Wired Magazine beschrijft in zijn presentatie over emotionally intelligent signs. De eerste 2 minuten zijn saai maar daarna wordt het interessant.Wat Dan Pink goed aangeeft is wil men het publiek bespelen men verschillende hulpmiddelen kan gebruiken. Humor wordt vaak gebruikt.


Maar Pink brengt ook het woord compassie in. Heb begrip voor het publiek en reageer daar op.
De slide  hieronder vind ik een goed voorbeeld.


Dit bord was neergezet in de buurt van een lange rij en dit was precies wat de wachtenden nodig hadden.

Het probleem is dat het niet altijd makkelijk is om een goede emotioneel intelligente tekst te bedenken. Op mijn werk is het onderstaande papiertje op het kopieerapparaat geplakt. Ongetwijfeld werd er vaak op het knopje gedrukt waarnaar verwezen wordt. Maar ik ben eigenlijk vooral geïntrigeerd door dit briefje. Wat zou er gebeuren als ik er op druk? Ontploft de boel, komt er iets uit, worden mijn papieren opgeslokt?
Weet iemand hier wel een emotionally intelligent sign  van te maken?
En wie weet wat er gebeurt als ik op het knopje druk? Of moet ik het dan toch zelf gaan uitproberen?

4 opmerkingen:

ciepie zei

He Liek... lerzaam en grappig. Mag ik je 1 tip geven ?? Druk aub op het knopje en laat ons weten wat er is gebeurd :-)

Liek Schoeren zei

@!*/*%% (denk ik)

Johan zei

Het boeiende van dit soort bordjes is, dat waar er één is, er vaak méér zijn. Vaak is er dan iemand die behoefte heeft om allerlei dingen zo te regelen. Een uitnodiging om ook eens te kijken naar koelkasten, koffiezetapparaten, wc's (de bril!!, merkwaardig genoeg vaak reden tot dichtkunst), brandkranen e.d., achterdeuren, plekken waar sleutels bewaard worden, magazijnen... enz.

Liek Schoeren zei

Hoi Johan,
Ik zie inderdaad steeds meer bordjes en aanwijzingen in het openbaar en priveterreinen. Sommige erg grappig, sommige erg fout. Misschien komt er nog een update van deze post als er weer een mooie verzameling aangemaakt kan worden. Jij mag natuurlijk ook altijd leuke foto's sturen.

 
Bookmark and Share