vrijdag 25 september 2009

Flying doctor overgevlogen

Nienke Eijsink en Liz Burch op NFF

Wie doet dit Nienke na?
Nienke Eijsink was als kind een fan van Chris Randall, de vrouwelijke dokter van de Flying Doctors, tv-serie uit de jaren tachtig. Haar fanzijn werd verliefdheid. Ze droomde ervan dat zij Chris zou redden, getroost zou worden, met haar op avontuur zou gaan.
Toen ze wat ouder werd, ze is overigens nog steeds jong, kwam ze er achter dat Liz Burch achter het personage zat en wilde haar ontmoeten. Waar een normaal mens zou stoppen begon Nienke met de speurtocht naar de Australische actrice, aan de andere kant van de wereld.

In de documentaire Fan, over deze zoektocht, wordt op een ontwapende manier duidelijk dat je met doorzettingsvermogen en een beetje gekte je doelen bereikt.
Want wie zou denken dat de actrice van je dromen op jouw première komt, en naast je op het podium staat en inmiddels fan van jou is geworden?

Gisteren was ik op het Nederlands Filmfestival in een volle zaal, sinds vorige week geen kaartje meer te krijgen.
Maar ik was niet helemaal onbevooroordeeld omdat ik Nienke via mijn volleybalclub ken. Ik wist dat ze filmmaakster was, had al wat kunnen spieken op haar site, maar was volledig verrast door de hoeveelheid publiciteit die nu over haar gaat, en misschien is zijzelf ook wel verrast. Ze was te zien in De Wereld Draait Door, BNN, Trouw, NRC enzovoorts enzovoorts.
Ik was benieuwd hoe ze zich in deze documentaire opstelt, zou ik haar van een hele andere kant leren kennen?

In dit ego-document spaart Nienke zichzelf niet en weet ze met veel humor haar obsessie te verbeelden. Als ze op een gegeven moment te horen krijgt dat Liz Burch niet meer mee wilt werken met de film van haar, ziet Nienke dit niet als het einde van haar project maar als een aanmoediging om weer eens op bezoek te gaan om haar opnieuw over te halen. Dit doet ze op een ontwapenende en charmante manier waardoor Liz uiteindelijk toch zwicht.
De cirkel is rond, de film is klaar, het project eindelijk afgelopen, maar met Nienke weet je het nooit.

En dat is precies hoe Nienke in het dagelijks leven overkomt, als een vrouw vol ideeen, af en toe niet te stuiten, met een groot optimisme en vrolijkheid en precies zichzelf in deze film. Fan is ondanks de mooie fake-fragmenten heel echt.


12 oktober op Nederland 2 te zien.

Wat schrijft Nienke zelf over haar film?

Geen opmerkingen:

 
Bookmark and Share