donderdag 14 mei 2009

Poken in de jeugdzorg, goed idee?


Wie herinnert het zich nog, het grappige electronische visitekaartje annex sleutelhanger, de Poken. Poken is een usb-stick die versleutelde profielinformatie over de eigenaar heeft. De informatie kan heel eenvoudig worden uitgewisseld door middel van 'handschudden' met een andere poken.
Bij de eerste persberichten werd een rage voorspeld. Het is met 20.000 mensen nog geen hype maar dat kan met wat creativiteit nog gebeuren.

Bureau Jeugdzorg in Brabant gaat poken gebruiken om gegevens met jongeren uit te wisselen. Hierdoor wordt de administratie aanzienlijk verminderd is de verwachting. 

Ik vind het slim. 
Jongeren die veel contact met de hulpvelening hebben moeten voortdurend informatie uitwisselen. 
Juist jongeren (met of zonder problemen) wisselen nogal eens van telefoonnummer en huisadres. Als die gegevens in een klap bijgewerkt worden is dat heel handig voor alle partijen. De jongeren hoeven niet constant alles door te geven en de hulpverlening niet voortdurend op zoek te gaan naar die gegevens. 

Zoals ik het lees hebben jongeren een grote vinger in de pap met het beheer van het dossier zodat ze ook gemakkelijk gaan delen of ook mensen kunnen uitsluiten als ze dat willen. 
Het is geen probleem als ze de gadget kwijtraken omdat een buitenstaander niet bij de gegevens kan. 
Als de jongere ook pookt met hun vrienden zijn ze misschien nog makkelijker geneigd om de informatie up to date te houden. 

Het enige waar wel iets aan moet gebeuren is de naam. 'Jeugdzorg pookt met jongeren' klinkt toch niet echt. 

via NJI

3 opmerkingen:

Danniƫlle zei

Die van mij heeft het na 3 weken al begeven :-(

Liek Schoeren zei

tja, dat is nog sneller dan de doorloop van de meeste telefoonnummers. Of heb je te hard met dat ding gerend? ;-)

Danniƫlle zei

Helemaal niet :-) Zat gewoon aan mijn sleutelbos van het werk. Kan waarschijnlijk niets hebben.

 
Bookmark and Share