vrijdag 17 april 2009

Korte films, ware kunst

Alles moet klein, kort en snel tegenwoordig. Bloggen is uit: Twitter is in. Omdat informatie-overload overal om de hoek ligt wordt het tijd voor maatregelen.

Gelukkig zijn er gemakkelijke oplossingen.
Waarom naar lange films kijken als het ook in een minuut kan?

Deze Forest Gumpbewerking vind ik geslaagd omdat het goed weergeeft hoe de wat schlemiele Forest zijn leven leidt zonder dat het sentimenteel wordt. En dat in een minuut neergezet.
De latere Kill Bill heeft dezelfde opzet maar is door het veel hak en smijtwerk vooral als persiflage geslaagd. Eerlijk is eerlijk, in Kill Bill werd ook veel met messen en zwaarden gewerkt.

Gisteren is voor de tweede keer de Dutch Promo Awards uitgereikt. Promo's zijn aankonigingsfilmpjes voor televisieprogramma's. In enkele gevallen zijn het echte kunstwerken.
De gelauwerde Veronica filmmaandpromo is een mooi voorbeeld waarbij Indiana Jones dan weer als Matrix-karakter en later weer als spiderman door de film beweegt. Raad het plaatje is het devies in deze film.In Watchthetitles wordt zelfs aangeraden om de film te skippen en alleen de titels van de films te bekijken.
Deze films zijn vaak zo creatief dat het de speelfilm overstijgt.
Ik vind de fimpjes het mooist als subtiele verwijzingen de hele film weergeven. In het voorfilmpje van Gattaca is een spel met letters te zien maar ik snapte de verwijzing naar DNA pas nadat ik de film had gezien.
En dat het in Madagascar wat minder subtiel wordt aangepakt mag ook, omdat het swingt.


In Prettyloaded zijn de mooiste inlaadfilmpjes voor games verzameld. Ik was zelf nogal verrast dat ook hier zoveel moeite voor werd gedaan. Je zou het bijna jammer gaan vinden dat het spel geladen is.

Na al die inspannende een-minuutfilmpjes wordt het tijd voor boeken; one-minute-books.
Ik geef hier alvast de hele Virginia Woolf collectie weer.
Life is beautiful and tragic. Let's put flowers in a vase.

1 opmerking:

Marina Noordegraaf .... zei

geweldig liek! ik heb er ontzettend om moeten lachen om deze post. heerlijk.

 
Bookmark and Share