zaterdag 15 januari 2011

Mijn iPad Apps

Sinds een paar weken wordt ik door mijn vrienden gevraagd welke apps ik op de iPad heb staan. Ik was lange tijd de enige die een iPad had, maar nu begint het ook in mijn omgeving door te dringen.
Dus het wordt tijd voor een eerste overzicht.

Browsers
Bij de Ipad komt automatisch Safari als browser mee. Er zijn een aantal zaken die ik onhandig vind aan deze browser. Er zijn geen tabbladen en als ik een link dan maar noodgedwongen in een andere pagina ga openen, gaat Safari er gelijk naar toe. Terwijl ik graag de link op de achtergrond wil hebben, zodat ik het later kan lezen.

Dus heb daarvoor: iCabMobile (€1.59) aangeschaft.


Deze browser heeft tabbladen en kun je zo inrichten dat die tabbladen op de achtergrond geladen worden. Op deze manier kun je bijna multitasken met de iPad. Er zijn nog allerlei handigheidjes voor informatieliefhebber. Je kan zoekmachines invoegen, je kunt gebaren aan je persoonlijke voorkeuren invoegen waardoor je gemakkelijker door de pagina's kan scrollen en lezen. Je kan deze browser ook formulieren laten invullen. Pagina's worden via enkele tikken in ReaditLater en Evernote bewaard. Ik gebruik deze browser als standaard. Onhandig is dat ik dat (tot nu toe) niet kan uitleggen aan mijn iPad. Zodra ik vanuit een andere app naar een browser wordt geleid, is het altijd Safari die zich opent. Jammer.

Omdat iCabMobile, net zoals Safari, niet veel formaten video aan kan heb ik Skyfire  (€3,99) aangeschaft.


Skyfire kan veel meer video's draaien dan de andere browsers maar jammer genoeg ook niet allemaal.
Om toch de video's die ik tegenkom te kunnen bekijken of pagina's die ik dan toch op de laptop moet bekijken gebruik ik ReadItLater (gratis).

Op zowel iCabMobile en Skyfire is een knop (te maken) die, zodra je er op klikt, de pagina naar ReadItLater doorsluist. Ik heb dan wel een account moeten aanmaken maar kan dus later al de opgeslagen pagina's weer ophalen en lezen op mijn laptop of toch op de iPad. De moeite waard, als je veel browst.

Ik heb nog wat andere browsers gebruikt zoals de DuoBrowser (gratis) maar de iCab en Skyfire voldoen tot nu toe het best.

Zakelijk
Om notities op alle apparaten te delen ben ik nu echt overgestapt op Evernote (gratis).
Ik moet nog veel leren van deze app. Dit programma bestond al ver voor de iPad ├╝berhaupt was uitgevonden maar ik heb nu pas de voordelen gevonden. Ook hierbij moet een account worden aangemaakt. (Ik weet het, zucht) Dan heb je wel op zowel je telefoon, iPad en internet alle notities bij elkaar. Je kunt ook notities invoegen als je off line bent. Later wordt het door Evernote weer bij gewerkt.

Dan heb ik een eenvoudige rekenmachine Custom Lite (gratis). Doet wat die moet doen.
Om Microsoft Office documenten te bekijken en te bewerken heb ik toch maar diep in de buidel getast en en €11,99 voor Quickoffice betaald.


Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nog niet heel handig manoeuvreren vind met deze applicatie en ik hoop dat er snel een aantal handige updates komen. Maar iets beters heb ik vooralsnog niet gevonden.
Box.net (gratis) heb ik om mijn online opgeslagen documenten te lezen. Jammer genoeg voor mij is Dropbox (gratis) populairder dan Box.net en vaker compatibele met andere applicaties. Dus als je nog een goede online opslagplek zoekt, kies dan Dropbox.

Lezen
Om te lezen gebruik ik iBooks (gratis).


Deze werkt gewoon heel intu├»tief. Er zijn echter geen ePubformaten mee te lezen. Maar pdf's doen het goed. Handig is dat de blz gemakkelijk via de verkleinknop gescrold kan worden.


De krant kijk ik zo gemakkelijker door en hoef niet elke bladzijde door te tikken.
Ik heb nog allerlei pdf bewerkingsprogramma's geprobeerd maar nog niet de ultieme gevonden. Pdf hd (€1,59) vind ik te weinig extra's hebben en  Goodreader (€2,39) te rommelig.

USB Disk (gratis) heb ik er op gezet om alle documenten gemakkelijk van de ene applicatie in de andere te kunnen openen.


Via iTunes zet ik alle documenten in Usb Disk, daarna open ik deze app en dan kan ik kiezen waarmee ik het document wil lezen. Tot nu toe is dat meestal iBooks maar omdat ik blijf experimenteren wil ik het ook wel eens ergens anders in openen.

Sociaal lezen
Dat kan dus ook: sociaal lezen. 
Om onder andere Twitter Flickr en Facebook in een mooie vorm te bekijken is Flipboard (gratis) een onontbeerlijke app. Niet voor niets door Time uitgeroepen tot de beste uitvinding van 2010. Ik begin de dag altijd even door op mijn flipboard te kijken.Ik gebruik voor mijn mail niet de standaard mail app maar, omdat ik toch alleen gmail gebruik, de Google Mobile App (gratis).


Deze app is overzichtelijker dan de andere standaardapp. Deze app geeft toegang tot meerdere google sites zoals GoogleDocs, Maps en Nieuws. Voor het gewone googelen is nu ook de mogelijkheid om met je eigen stem te zoeken. Je kan praten tegen de iPad en hij gaat zoeken. 'Likigiki' snapte die niet, maar 'Rijksmuseum Amsterdam' en 'Harry Mulisch' deed die goed!

Als feedreader heb ik verschillende apps gebruikt. Omdat ik via GoogleReader op ongeveer 500 sites geabonneerd ben, vraagt dat wel het een en ander van de reader. Bij minder dan 50 feeds kan Flipboard het goed aan, daarna wordt het wat traag. Nu heb ik FeeddlerPro (€3,99) aangeschaft om aan mijn leeshonger te voldoen. Deze is snel, handig en kan links emailen, twitteren, naar ReadItLater zenden, enzovoort. Voor mij zeker de koop waard.

Voor de leuk
Discover (gratis) laat Wikipedia als een mooi boek lezen.
De Eureka  (€0,79) laat zien wat een iPad magazine kan zijn; mooi vormgegeven content in alle soorten en maten.


Wired (gratis) is ook een blad waarbij de makers zich goed uitleven in het nieuwe medium.Viva (gratis) is wat mij betreft de eerste Nederlandse app die het kan evenaren. Het is gratis, dus proberen kan geen kwaad.

Alice Lite (gratis) laat zien hoe boeken gaan veranderen. Deze kun je gerust aan je kinderen voorlezen, ze hebben genoeg te doen met voorwerpen die alle kanten op kunnen worden bewogen.
Wikihood (gratis) zoekt Wikipedia-artikelen bij je opgegeven locatie. Dus, als je op vakantie bent, laat je Wikihood zoeken naar interessante locaties in de buurt. Het is snel en mooi vormgegeven.


Wikihood

Tenslotte nog de Nu.nl (gratis) app. Een van de bekendste apps. Wat ik heel handig vind is de link naar de tvgids bovenaan het scherm. Voor anderen is de file-link daarnaast handig. 
Ik heb meer apps zoals jullie waarschijnlijk kunnen bedenken. Er komt in de komende tijd wel weer een update. Als jullie me laten weten welke app je handig vindt.

Geen opmerkingen:

 
Bookmark and Share