zaterdag 4 december 2010

Juf Liek leert kleuren met de iPad

Ik werk met kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Kennis komt niet vanzelf aanwaaien bij deze kinderen. Leren praten en de taal begrijpen kost ze extra moeite. Wat vooral moeilijk voor ze is, zijn abstracte begrippen zoals kleuren.
De zin: "Wat voor kleur is dat?" of " Deze auto is rood" geeft al zoveel informatie dat het te moeilijk is om het te begrijpen.

Wat ik vaak doe is dan bijvoorbeeld voor een week 1 kleur als thema nemen. Ik benoem alleen alles wat rood is. Ik laat ze naar rode voorwerpen zoeken, ik sorteer rode voorwerpen uit een bak, enzovoorts.

Ik zet nu ook de iPad in als aantrekkelijk hulpmiddel.
Color Splash is een applicatie die foto's kleur geeft door juist bepaalde delen zwart-wit te maken. Het programma opent de foto en maakt alles zwart-wit. Als je er met je vinger overheen gaat dan komen de originele kleuren terug. 
Kijk maar naar de foto met de appel, omdat de rest er omheen z/w is, komt de appel goed naar voren. 



Wat ik heb gedaan is enkele foto's van te voren preparen waardoor alleen de rode vlakken overblijven. Ik laat de kinderen daarna de kleur rood vinden, door ze over het oppervlak te laten wrijven. Als ze vaak genoeg horen dat ze zo rood vinden verbinden ze hopelijk de kleur met het woord rood.
Ik heb het uitgeprobeerd met ze en ze waren sowieso heel ge├»nteresseerd in de iPad. Ze snapten snel wat ze moesten doen; het is ook erg intu├»tief. 




Originele foto

geprepareerde foto


Dit zien de kinderen eerst
Daarna 'vinden' ze vanzelf de rode kleur



Het enige probleem wat ik niet gelijk kon oplossen was dat de kinderen vaak met de muis van hun hand ook op het oppervlak gingen wrijven waardoor de foto ging schuiven. Lastig. Ik geloof niet dat ik dat commando kan uitzetten. 

De reden waarom ik de normale spelletjes niet geschikt voor deze doelgroep vind is dat het vaak veel te hoog gegrepen is. Er zijn telspelletjes die veel te snel gaan, in het engels zijn en waarbij veel te veel te zien is, waardoor de kinderen met een achterstand het overzicht kwijt raken. Of er zijn kleurenspelletjes waarbij er teveel kleuren worden gepresenteerd. 
Met behulp van Color Splash heb ik dat zelf helemaal in de hand. Ik kan heel gedoseerd nieuwe kleuren toevoegen.
En na het kleuren zoeken mogen ze sowieso hun eigen foto's gaan kleuren via Color Splash.
Succes verzekerd. 

5 opmerkingen:

Annie Maessen zei

Leuk programmaatje inderdaad. Heb het op mijn iPhone. Maar deze toepassing voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand gebruiken vind ik super. En op de iPad nog wel.
Zal het doorsturen misschien een perfect idee voor andere uit je beroepsgroep.

Liek Schoeren zei

Dank je. En je bent er weer razendsnel bij :-)

Marina Noordegraaf .... zei

Leuk om zo te experimenteren met "je" kinderen!

Karin Aertsen zei

Wat een leuk idee, Liek! En wat ben jij inventief met je iPad. Echt indrukwekkend hoeveel jij uitprobeert. Petje af.

groetjes,
Karin A.

Liek Schoeren zei

@ Karin en ook nog Marina, bedankt. Het is altijd leuk om dingen uit te proberen. En het is vooral leuk als het ook nog werkt met de kinderen op mijn werk.

 
Bookmark and Share