vrijdag 27 november 2009

Help verdwenen geluiden bewaren


Ik werk met kinderen en we maken gebruik geluidenlotto om kinderen auditief te stimuleren. Kinderen krijgen een geluid te horen en verschillende plaatjes te zien die daaraan gekoppeld moeten worden. Bijvoorbeeld: ik laat het geluid van een auto horen en de kinderen moeten de foto van de auto uit een aantal plaatjes halen. Maar er zijn een aantal klanken in dit spel dat voor deze generatie ondoenlijk is om te raden; een ouderwetse telefoon die rinkelt, een fluitketel die fluit en een wekker die afgaat. Een paar decennia hoorden we dit nog dagelijks, en nu niet meer.

De BBC wil deze geluiden niet zomaar laten verdwijnen en vraagt hulp aan het publiek om verdwenen geluiden op te sturen. Ze heeft daarvoor de website: Saveoursounds geopend. De Nederlandse bijdrage is met vier geluiden nogal mager. Maar het typische geluid van het belletje van de strippenkaart-automaat is daar gelukkig bij.

Dit initiatief lijkt op de Obsoleteskills of de Nuttelozevaardigheden-index waarin verdwenen vaardigheden worden verzameld. Wie weet nog hoe een rekenliniaal werkt, hoe een analoge televisie afgesteld moet worden of hoe een fotorolletje ontwikkeld moet worden, en wie onthoudt er tegenwoordig nog telefoonnummers?
Als je dit allemaal achter elkaar zet is dit in een paar jaar een grote verzameling geworden.
Een idee voor een spelshow? Wie herkent de verdwenen geluiden en wie kan zo snel mogelijk worteltrekken met een rekenliniaal en via een draaischijf de uitslag aan de vrienden doorbellen. (Telefoonnummers wel onthouden natuurlijk)

Voor de nostalgisten onder ons, in dit filmpje is er een wedstrijd tussen morse en sms, wie kan het eerst een bericht versturen?


Ten slotte nog een verzameling biblio-nutteloze vaardigheden.

Geen opmerkingen:

 
Bookmark and Share