woensdag 1 juli 2009

Nu.nl heeft Toen er ook bij

De Nu-sites kennen inmiddels vele vormen; Nu.nl, Nuwerk, Nukaart, Nujij, Nufoto, enz.
Interessant aan deze sites is dat op een gemakkelijke manier nieuws en publiek met elkaar verbindt.

Op Nujij kan iedereen berichten en commentaar toevoegen, op Nu.nl wordt nieuws via een redactie toegevoegd maar als je iets te zeggen hebt word je doorgesluisd naar Nujij.
En bij Nufoto worden de foto's en commentaar van het publiek geplaatst.
Via Nukaart wordt de input van de verschillende sites op een kaart gezet.

Ik ben zelf overigens nogal huiverig voor dit soort sites omdat vaak het sensationele nieuws de boventoon krijgt en het commentaar dat te lezen is ook niet altijd even subtiel is.
Toch heb ik waardering over de manier waarop Nu het nieuws verrijkt.


Met NuenToen heeft Nu een nostalgische site gelanceerd waarbij gerenommeerde instellingen naast het gewone publiek historische foto's kan plaatsen.

Zoals we gewend zijn van deze makers staat publieksvriendelijkheid voorop. Iedereen kan een account aanmaken, foto's uploaden en trefwoorden toevoegen.
Mooi is dat er een tijdlijn is gemaakt, thema's zijn gegroepeerd en de locatie wordt aangegeven. Elke dag worden de historische foto's van die dag gepresenteerd.
'Wat gebeurde er op 2 juli 190...?'

Maar als informatiemanager heb ik echter moeite met de beperkte zoekfunctie; niks geen onderscheid tussen makers, plaats of jaartal, niks inperken of uitbreiden op een eenvoudige manier. Alleen een zoekvenstertje.
Daarnaast kan het publiek geen trefwoorden toevoegen en is dus afhankelijk van degene die de foto's uploadt. Ik weet het, het is geen archief, maar een aantal handige uitbreidingen zouden geen kwaad kunnen.

De vroegste foto stamt uit 1902.
Dit is toch een prachtige foto en dit toch ook?


Het Nationaal Archief plaatst foto's op Flickr. Het publiek kan wel zelf trefwoorden toevoegen.
Library of Congress was een van de eerste die hun archief via Flickr openstelde.

Geen opmerkingen:

 
Bookmark and Share