woensdag 18 juli 2007

What if?

Vanavond zendt Arte "Die stunde der offiziere" uit. Een 'What-if' documentaire over de mislukte aanslag op Hitler op 20 juli 1944 door Von Stauffenberg.
Het is altijd prettig fantaseren over wat als... Wat als ik een andere studie had gekozen, als ik de loterij had gewonnen, als ik ...
Het boek van Philip Roth, 'the plot against America' had ik al eerder gelezen. Hier wordt Lindbergh president van de VS. Lindbergh blijkt in die verschoven tijdlijn van volksheld tot collaborateur van de Duitsers te zijn. Europa moest een belangrijke bondgenoot verliezen. En hoe zou ons leven er nu uitzien?
Nog wat rondstruinen op internet blijken er heel wat websites besmet te zijn met het 'What-if'virus. NewScientist.com heeft een interessant opinistuk.
DiscoveryChannel heeft een website over de reconstructie van de eventuele moord op Hitler.
Uchronia is een boekensite met boeken met alternatieve tijdlijnen. Wat als Al Gore president was geworden? Of als New Amsterdam nog Nederlands was? Spraken we dan een wereldtaal? Bij Changing-the-times-net kan iedereen een eigen bijdrage leveren. Wie durft een stukje te schrijven over als Pim Fortuyn niet was vermoord? Of wordt de schrijver meteen gedemoniseerd in dat geval?

Maar de BBC-radio heeft met voorsprong de mooiste site waarin gasten het verleden bediscussieren via de 'wat als' methode. Wat zou er gebeurd zijn als Alexander de Grote naar het westen in plaats van het oosten was gegaan. Wij zouden waarschijnlijk een soort Grieks spreken en in het oosten Perzie groot geworden en het christendom niet ontstaan. De radio-uitzending wordt versierd Monty Python's commentaar. "What did the Romans for us?"
BBC-News met: wat als de astroide de aarde 65 miljoen jaar geleden had gemist? Zou ik dit stukje dan nog schrijven?

Geen opmerkingen:

 
Bookmark and Share