Meestal schrijf ik over zaken die me gelijk van pas komen maar nu wil ik enkele archiefproblemen van internet beschrijven.
Op internet wordt ontzaglijk veel geproduceerd en geciteerd. Citaten van url's worden vaak verkleind zodat het beter leesbaar is of vanwege plaatsgebrek (Twitter, 140 tekens).
Het idee dat op internet altijd alles te vinden is en informatie nooit verloren gaat is gedeeltelijk waar.
Hoe gerenommeerd de site ook is, op een gegeven moment zal die er mee stoppen.
Ook de tinyurl-site heeft niet het eeuwige leven.
Shrink2One, dat was een handige url-verkleiner, is ook al gestopt met het doorlinken waardoor er informatie verloren gaat.

Tinyarchive probeert het tinyurl-probleem op te lossen door een archief te maken van alle kleine urls. Probleem is dat iedereen heel consequent de kleine url in moet voeren zodat het voor de volgende generaties niet verloren gaat. Een nobele daad maar ze kunnen mij nog geen verklaring geven waarom zij niet eerder stoppen dan tinyurl of archive.com.
The Shifted Librarian schreef in maart over het probleem dat ook het Twitterarchief moeilijk te doorgronden is. De discussies in Twitter, via hashtags (#) gevoerd, zijn na een tijdje moeilijk terug te halen via de gebruikelijke weg. Aan de reakties op haar post te zien zijn er meer mensen die dit probleem proberen te tackelen. Gemakkelijker is op de individuele tweets terug te vinden of te archiveren maar om de conversaties netjes bij elkaar te houden is wel een probleem.
Omdat sites vaak veranderen zijn links niet altijd betrouwbaar. De site die je linkt kan er over een tijd er heel anders uitzien omdat de site er inmiddels heel anders uitziet. BackupURL zorgt ervoor dat dit niet gebeurt. Zet de link op hun site en zij vertonen de site netjes zoals jij die hebt gevonden, ze maken als het ware een foto van de site.
Zou dat geen goed idee zijn voor links in wetenschappelijk artikelen?
Nu hopen dat BackupURL het eeuwige leven heeft.
3 opmerkingen:
Hi,
Dat is er ook: met http://www.webcitation.org/
;-)
ha, dank je.
Ik heb deze nog niet gebruikt, ga ik eens uitproberen.
veel geleerd
Een reactie posten