zaterdag 20 oktober 2007

Hoe groen is Blackle van Google? Of hoe de internetgemeenschap reageert op elkaar.

Via Heleen van Teijlingen kwam ik op de energiebesparende zoekmachine Blackle.
Het idee is heel eenvoudig, in plaats van een wit zoekscherm is er een zwart zoekscherm. De zwarte pixels zouden minder energie kosten dan de witte. Blackle rekent voor hoeveel dat zou besparen als iedereen dat doet. Nu inmiddels bespaard volgens Blackle: 261,383.590 Watt hours
Maar even Blackelen en het blijkt dat er al heel wat discussie is op de webgemeenschap. Steven York van Seopher.com noemt Blackle zelfs evil.

Wat is het geval?
Het lijkt alsof Blackle een Google-uitbreiding is, maar aan de URL-naam is te zien dat het van een particulier is.
De Google uitbreidingen zijn http://uitbreiding.google.com en niet http://uitbreiding.com.

Dus deze site (blackle.com) is van een particulier, wat nog geen reden is om dan degene evil te noemen. Maar Steven noemt vooral de advertenties in Blackle die hem boos maakt. De ads staan niet prominent in beeld. En al doorklikkend kom je onder andere op een fitness-pagina, niet erg groenmindend inderdaad. Tja en bij elke klik worden ze betaald.

Daarnaast wordt de besparing van het zwarter beeld in twijfel getrokken. Vooral bij LCD-schermen zou de besparing weinig tot niets zijn. Techblog heeft hier het een en ander uitgezocht.

Dus bij het zoeken naar achtergrondinfo zie ik eerst een aantal blogs die zeggen Blackle op de startpagina te zetten, later wordt dit herzien in verontschuldigingen aan de lezers en beschuldigingen aan de makers.

Toch ben ik niet overtuigd van de slechtheid van de makers, ze zijn hoogstens wat naïef en hebben pech omdat ze niet duidelijk genoeg zijn over wie ze zijn. Het lijkt er op dat de internetgemeenschap het zieligste jongetje van de klas heeft gevonden om te kunnen pesten. De links onder aan de pagina geven andere zoekmachines aan die niet zo onder vuur kwamen te liggen als de onfortuinlijke Blackle.



Twee searchengines die het wat beter hebben aangepakt zijn:
Goodtree en goodsearch. De makers daarvan beweren dat een gedeelte van het reclamegeld naar goede doelen gaat. De web2.0 gemeenschap lijkt deze zoekmachines wel in hun hart gesloten te hebben.
Maar ik wordt persoonlijk een beetje zenuwachtig van het aureooltje in het logo van Goodsearch.
Of ben ik evil?


groene links

eerste blogpost over Blackle
maak je eigen zoekmachine met Google
maak je eigen kleurschema met Google
SavingEnergy over kleurschema's en monitors gepubliceerd voor de Blackle-discussie, met lovende commentaren.
GreenerGLE zelfde principe als Blackle
Darkgoogle lijkt verdacht veel op Blackle

Geen opmerkingen:

 
Bookmark and Share