zondag 10 juli 2011

Durven we onze foto's echt te delen?

of: waarom het nu gemakkelijker is via Flickr foto's te delen.

Nieuwe media; altijd interessant

Als Blogger ben ik altijd heel blij als ik het onderstaande logo zie bij Flickr.


Het betekent dat de foto's onder bepaalde voorwaarden gebruikt kunnen worden. Meestal betreft het naamsvermelding en niet-commercieel gebruik. Er zijn zes verschillende soorten licenties; erop klikken betekent weten welke licentie het betreft.

Flickr is de YouTube van de foto's. Iedereen kan foto's uploaden en becommentariƫren. Iedere maker van beeldmateriaal wordt in principe beschermd via copyright. Maar dat geeft een nogal primitieve vorm van delen aan. Het mag niet hergebruikt worden tenzij de maker een-op-een uitdrukkelijk toestemming geeft om het te gebruiken.
Gelukkig biedt Creative Commons een beter alternatief. De makers kunnen kiezen uit zes vormen van hergebruik. Iedereen kan zien waar het aan moet voldoen en hoeft in de meeste gevallen niet nog een keer extra toestemming te vragen.
Flickr gebruikt het CC-alternatief. Mooi.
Jammer genoeg zie ik weinig makers op deze site foto's openstellen voor anderen.Waarom willen ze/we niet delen?
Onkunde? Weet niet iedereen dat ze de rechten kunnen aangeven? Flickr geeft bij het uploaden automatisch de niet-delen-licentie aan. Het zou juist zo moeten zijn dat je moeite moet doen om de foto's niet te willen delen. Of zijn ze bang voor het Facebook-effect. Automatisch openstellen geeft te veel gedoe.
Onwil? Geldt hierbij hetzelfde als bij het donorcodicil? Ik wil het wel hebben van iemand anders, maar niemand krijgt het van mij?
Ik hoop dat het komt omdat het tot voor kort zo was dat er niet per foto gecodeerd kon worden. Je kon alleen aangeven dat je hele fotoverzameling open of gesloten was voor gebruik door anderen.
Gisteren kwam ik erachter dat dat niet meer het geval is.
Gelukkig is dat veranderd.
Nu kan ik inmiddels van mijn eigen foto's zeggen dat deze door anderen gebruikt mag worden en deze alleen bekeken mag worden.

De foto bovenaan dit stukje is via The Library of Congress' photostream gevonden.
Delen mag van hun.

Via Creative Commons Search is het trouwens eenvoudig zoeken naar foto's waarvan de rechten opengesteld zijn.

Geen opmerkingen:

 
Bookmark and Share