woensdag 30 januari 2008

understanding art for geeks (not) dead (yet)

Afgelopen zaterdag berichtte ik over Understanding Art for Geeks, de Flickr-serie over kunstwerken met een Nerdy twist.
De link naar de Flickrset werkt niet meer maar ik heb wel zo veel mogelijk links gevonden waar de kunstwerken wel te vinden zijn.

Zet iets op internet en het verdwijnt nooit meer.
In dit geval een geluk.

De links en uitleg staan in het oorspronkelijke bericht,
en hieronder een kopie daarvan


Nagekomen bericht (30 januari)
:

Sinds 28 januari werkt de Flickr-link niet meer. In de post van die datum getiteld Non mi diverto Piu legt Paul the Wine Guy uit dat het succes uit de hand is gelopen en hij zich eventueel voor het gerecht zou moeten verantwoorden omdat hij Italiaanse kunst ongeoorloofd gebruikt of misbruikt.
Nu is mijn kennis van het Italiaans niet existent en heb dus mijn toevlucht tot google-translate moeten nemen. Maar als iemand meer kan uitleggen over het gebeuren lees ik dat heel graag.
Inmiddels een betere vertaling gevonden: hier



Links waar de kunstwerken alsnog te vinden zijn:
Avanzata geekdad neatorama grenka magmagazine phfactor litio pisitenmadrid pantip clam-my gems Sty trainstorming fraktal.log tombrandt dataWhat? blog.singr blogsurdum


maandag 28 januari 2008

fotoshoppen door een vermoeide docent

Op zoek naar een fotoshopdocent?
Probeer de vermoeide leraar Donnie eens.
Naast zijn huwelijksproblemen en vrienden die hem voortdurend lastig vallen geeft hij met huis- tuin- en keukenvoorbeelden gedegen les in 'You suck at photoshop'.

"Lets waste some of five or six minutes of my life and see of we can do something about it"

Hij laat zien hoe de vervelende kat van zijn vrouw uit de foto verdwijnt of hoe een auto hypothetical vernield wordt. Hoe lastig het leven ook is van Donnie, de les is duidelijk.



gevonden via: laughingsquid

Links:
Screenz, Duitse fotoshopscreencasts , 'für kreative'
Smashingmagazine met fotoshop- turtorials op een rijtje
Photowalkthrough
down to earth tutorials: Cambridgeincolor
lijst met YouTubephotoshop video's van fortysomething

zondag 27 januari 2008

het leven op indexkaarten




Soms hoeft het ook allemaal niet zo technisch en ingewikkeld te zijn. Pak een pen en papier en zeg het met grafieken.
Jessica Hagy beschrijft via indexkaartjes haar leven.



Geïnspireerd hierop heb ik ook een kaartje ontworpen.
Maar dat valt helemaal niet mee.


En wat dit over mijn leven zegt laat zich raden.
Na een etentje met klasgenoten van het MIM bleek dat we ons allemaal specialiseren in het ontwijken van de belangrijkste schooltaak: De scriptie.

Nu ik wat langer naar mijn kaart kijk merk ik dat het niet klopt. Het moet geen balans zijn maar gewoon een oplopende lijn. pfft, respect voor Jessica.


Links
Grafieken en diagrammen via Smashingmagazine
Gliffy, het handige online grafiekhulpstuk.
Economist.com over waarom kaarten meer zegt dan woorden.
Wiskundemeisje schreef hier ook al over.

zaterdag 26 januari 2008

Kunst voor geeks

'Understanding art for geeks' is een fotoset op Flickr van Paul the Wine Guy.
Kunst met een twist. Slimme vondsten en erg grappig.


The Last Supper van Leonardo da Vinci, 1495–1498


Map van Jasper Johns, 1961


Nagekomen bericht (30 januari):



Sinds 28 januari werkt de Flickr-link niet meer. In de post van die datum getiteld Non mi diverto Piu legt Paul the Wine Guy uit dat het succes uit de hand is gelopen en hij zich eventueel voor het gerecht zou moeten verantwoorden omdat hij Italiaanse kunst ongeoorloofd gebruikt of misbruikt.
Nu is mijn kennis van het Italiaans niet existent en heb dus mijn toevlucht tot google-translate moeten nemen. Maar als iemand meer kan uitleggen over het gebeuren lees ik dat heel graag.

Inmiddels een betere vertaling gevonden: hier



Links waar de kunstwerken alsnog te vinden zijn:
Avanzata geekdad neatorama grenka magmagazine phfactor litio pisitenmadrid CommEurope pantip clam-my gems Sty userneeds trainstorming fraktal.log tombrandt dataWhat? blog.singr blogsurdum discourse.net


Hier de meeste als een slideshow te bewonderen:


woensdag 23 januari 2008

hema viral als kunst adept


Kunst zou geen kunst zijn als het niet wordt hergebruikt of geciteerd. Zo ook de nieuwe viral van de Hema waarbij de nieuwe producten via een kettingreactie worden gepresenteerd. De vorm is leuk maar niet onbekend.

De Zwitserse kunstenaars Peter Fischli en David Weiss
hadden in 1987 veel succes met hun film "Der Lauf der Dinge ". Zij hebben een installatie gemaakt van dagelijkse, ordinaire voorwerpen zoals kaarsen, vuilniszakken, huishoudtrappen, autobanden en dergelijke.

Door inventief aan elkaar knopen van de objecten door middel van vuur, chemie, zwaartekracht en kinetische bewegingen kwam de kettingreactie tot stand. Een wiel rolde van een helling af maar werd vertraagd door de lijm op de plaat, er werd met propjes vuur geschoten om een koord te laten doorbranden waarna de volgende reactie op gang kwam enz.
Fascinerend vond ik het toen ik het voor het eerst in het Stedelijk Museum zag.


Naast de Hema-viral zijn er heel wat adepten gekomen van de Zwitsers, en terecht.
Hier een mooi filmpje van
Baynham & Tyers, studenten van de Cambridge University.
De Honda-reclame hoort ook bij de toppers.


Link: sevenload.com


zondag 20 januari 2008

geocaching van virtueel naar life sociaal netwerk





Gisteren was ik op een event (bijeenkomst) van Geocaching. Geocaching is een netwerkgemeenschap die aan schatzoeken doet. De reden dat ik dit beschrijf is het feit dat ik hier een virtueel social network in bedrijf zag.

Op dit moment zijn er discussies over sociale netwerken. Wat is bijvoorbeeld de betekenis van 1000 vrienden in je Hyves-netwerk? Zijn het alleen maar nummers? En wat is de bedoeling van al de netwerken, moet je overal een account openen?

Ik weet zelf nooit zo goed hoe ik om moet gaan met de virtuele vriendschappen. Wanneer kan ik iemand vragen om mijn vriend te worden? Wat houdt het in? Het heeft duidelijk een andere betekenis dan in het echte leven, maar welke?

Virtuele netwerken hebben een groot potentieel volgens Commoncraft .
"Networks make it happen"
En ook Mena Trott spreekt bevlogen over de virtuele vriendschappen gecreëerd in de bloggemeenschap.
"Building a friendlier world through blogs"

Maar inmiddels wordt het tijd voor een heroverweging over de betekenis van de sociale netwerken. Tijdens de bijeenkomst gisteren werd me het een en ander duidelijk.

Wat gebeurde er gisteren?
Ik werd door Dzjodzjo (vriendin Corrie) mee gevraagd voor bijeenkomst van een geocachingwedstrijd.
Bij geocahing verstoppen mensen in heel de wereld schatten (cache) en zetten de geheime plekken, al dan niet versleuteld, op internet. Via een GPS-code worden de schatten gevonden. De schatten kunnen kleine voorwerpen zijn maar ook zogenaamde Coins (munten) die speciaal voor dit spel wordt gemaakt. Coins kunnen door iedereen gedropt worden en moeten dan verder reizen via de andere spelers. De Coins worden geregistreerd op de website zodat iedereen de reis kan volgen. En natuurlijk registreert elke vinder welke cache ze gevonden hebben. Dzjodzjo heeft er inmiddels 247 op haar naam.



Inmiddels zijn er heel veel varianten, spelregels en speciale wedstrijden aan verbonden. In principe kan iedereen die het wil nieuwe spellen binnen dit kader verzinnen.
Wie heeft bijvoorbeeld de meeste caches (schatten) gevonden, wie heeft de meeste coins heeft gedropt, wiens coin maakt de langste reis enzovoorts.

Gisteren was dus de finale van een wedstrijd waarbij de coins een reis door alle provincies van Nederland moesten maken. De eigenaar (dropper) van de coin die het snelst alle provincies aan had gedaan was de winnaar. Binnen het bestek van enkele maanden werd dit spel gepeeld. En van de 148 coins die meegedaan hadden hebben er 39 hebben alle provincies gehaald.
Het is een beetje een ingewikkelde verhaal waarbij veel termen als droppen, first finder, travelbug, discoveren horen.

Tijdens de wedstrijd was er heel wat internetverkeer geweest. De finale was vooral een reden om elkaar life te ontmoeten. "oh jij bent bootrapper, met jou heb ik veel gemaild en weet je hoe het met ... is?"

De communicatie van geocahing gaat via internet en kan ook niet anders. Zonder internet (en zonder GPS) bestond dit spel niet.
Maar wat me gisteren wel duidelijk werd dat hier een virtueel netwerk is gebouwd van mensen die dingen voor elkaar over hebben (gratis weggeven van dure coins), elkaar leren kennen door die ene gekte (schatzoeken) en daardoor vriendschappen opbouwen.
Ik heb daarna door het Geocashforum gesnuffeld en ontdekte dat het niet alleen ging over hoe een GPS te hanteren, maar dat ook echte belangstelling voor elkaar was zonder elkaar ontmoet te hebben.

Het maken van vrienden is bij dit netwerk geen uitgangspunt maar is wel een goed voertuig gebleken. Vriendschappen ontstaan niet zomaar uit het feit dat er wordt gevraagd 'wil je mijn vriend zijn', maar uit gemeenschappelijke belangstelling. Bas Bakker van i-nnovatie zei ook al dat de sociale netwerken hun betekenis uit niches op de markt kunnen hebben.



De behoeft van mensen in de virtuele wereld lijkt verdacht veel op de echte wereld; vriendschap moet het hebben van belangstelling naar elkaar maar in de virtuele wereld kan de long tail gemakkelijker zijn werk doen.

nog wat links:
wat is socialweb-quiz
23 dingen over web2.0
apophenia over social networking
bibliotheek2.0, actief sociaal netwerk van informatiemedewerkers

donderdag 17 januari 2008

Library of Congress op Flickr





De Library of Congress, de nationale bibliotheek van de VS, heeft een Flickr account geopend en daar 1500 3000 foto's uit hun hun collectie beschikbaar gesteld.
Flickr is een sociale website wat inhoud dat tags en opmerkingen door iedereen toegevoegd kunnen worden.
De Library of Congress kiest bewust voor deze web2.0 stap omdat, naar eigen eigen zeggen, hun eigen trefwoorden niet compleet of zelfs onjuist kunnen zijn.
We welcome your contribution of names, descriptions, locations, tags, and also your general reactions.
Library of Congress
De vraag is natuurlijk of ze hiermee een groot risico gaan nemen of dat het gaat werken. Zullen er te veel tags worden toegevoegd zodat de collectie ondoordringbaar is?
Is de wisdom of the crowds op internet aanwezig?



begraafplaats
Deze foto is gevonden met het zoekwoord Happy, maar het is niet de bijbehorende tag.



Het Flicr-project is een pilot in de hoop dat gerenommeerde instellingen zullen volgen.
De Amerikaanse bibliotheek was al eerder in het nieuws met de nieuwe interactieve ervaring van hun collectie.

De prachtige foto's via Flickr zijn rechtenvrij. Ik denk dat ik ze regelmatig ga gebruiken in dit blog.

link
Blog van Library of Congress

zondag 13 januari 2008

sociaal over afkeer



Weneither is een sociale website over antipathie. Er zijn heel veel sites waar je kan aangeven wat je goed, de beste en de leukste vind. Nu eens een website waar je kan opgeven waar je een hekel aan hebt.

Bij deze site geef je een meneither aan de items die je niet leuk vind, vervolgens kun je mensen vinden die dezelfde meneithers hebben.


top 100 meneithers

Maar toen ik probeerde wat woorden in te vullen was het toch moeilijk om ze te bedenken. Waar heb ik nu echt een hekel aan en wil ik de mensen ontmoeten die dat ook hebben?
Nee dus, geen zin in zeurkousen.

Idee grappig, maar niet alle ideeën hoeven uitgevoerd te worden.
Dus een meneither voor Weneither.com

zaterdag 12 januari 2008

site gespot, Sebe Emmelot



Sebe Emmelot, illustrator van onder andere NRC handelsblad, heeft een site naar mijn hart.
Mooi, subtiel gebruik van audio en helder opgebouwd.

woensdag 9 januari 2008

De telefoon als bioscoop, David Lynch heeft een mening

David Lynch fulmineert over films kijken via de telefoon, terecht.
It's such a sadness if you think you have seen a film on your ...fucking telephone, get real.

Maar het blijkt een reclamefilmpje van de meest begeerde telefoon te zijn.
Op het verkeerde been gezet en gewoon slim van de Apple?

zaterdag 5 januari 2008

De menselijke Pong en Tetris

Pong, een van de eerste computerspellen, laat menig computerhart harder kloppen.
Ik weet nog dat ik op de middelbare school de eerste keer Pong speelde bij een vriendinnetje wier vader het spel uit Japan had meegebracht.
Ik was helemaal verkocht.

Anderhalf jaar geleden kwam de Human Pong uit, een melige variant, waarbij het speelveld een bioscoopzaal is.

Door de Notsonoisy

Hoe melig ook, ik vind het leuk.
Ik heb al geschreven over een andere Human-computergame.
Kunnen we inmiddels al spreken over de Human-game stroming?

In december is ook Tetris uitgebracht. Wat een werk.






Pole position


Space invaders

Deze link gaat niet naar een human variant maar naar de
kleinste pong

vrijdag 4 januari 2008

God en Darwin op YouTube



De Vancouver Film School verspreidt een prachtige splitscene animatie over het begin van het leven door christelijke en wetenschappelijke ogen.
De bijbelse ontstaansgeschiedenis wordt in een wetenschappelijke stijl getoond terwijl de wetenschappelijke verklaring in een Michelangelo-achtig decor wordt gepresenteerd, verrassend!

Via YouTube te bekijken.


Maar het is mooier om dit filmpje op de originele locatie te bekijken: Duelity.net

Vorm en inhoud zijn hier werkelijk een!

donderdag 3 januari 2008

koolwire pdf converter


Hoe eenvoudig kan het zijn. Koolwire zet allerlei documenten om in pdf's.
Zend een email plus atachements naar pdf@koolwire.com en de pdf's worden teruggestuurd. Geen software nodig, het is gratis en het werkt!

woensdag 2 januari 2008

afkicken van de top 2000



Muziek, daar weet ik weinig van af moet ik met schaamrood op mijn kaken bekennen. Ja, liedjes kan ik best mee zingen maar vraag me niet hoe ze heten en waar ze vandaan komen.
Is het daarom dat ik de Top 2000 a Gogo zo leuk vind?
Elk jaar is de kans om de hiaten in mijn muziekkennis te dichten.
Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis verzorgden deze aantrekkelijke geschiedenisles op tv met reportages van de artiesten, bevlogen fans en clipjes met achtergrondverhalen.

Nu het weer voorbij is moet ik weer afkicken van dit muzikale bad.
Gelukkig zijn er verschillende sites waarbij een eigen muziek a gogo te componeren valt.
Op vindhetsnel zijn alle nummers van de top 2000 gelinkt aan YouTube. Andere eerdere versies zijn via secondhandsong te vinden.
Uitzendinggemist heeft alleen het eindejaarsconcert in de aanbieding. Rechtenkwestie.
En wil je muziek op jaartal zoeken dan is er Yamelo (mooie site), Thisdayinmusic en Songofthisdate.

Op zoek naar muziekdocs? Via VPRO muziekgeschiedenis zijn een aantal mooie uitzendingen te vinden. Weliswaar geen prettige zoekfunctie binnen deze site maar wel lekker scrollen.

Verder kijken
Analyse van de top 2000 door mediaonderzoek.nl waaruit blijkt dat de meeste hits uit het jaar 1969 komen.
Mocht je de top 2000 te beperkt vinden kijk dan naar de NietDeTop2000 van Radio Rijnmond. via Ritanila's blog
 
Bookmark and Share