vrijdag 30 november 2007

kunst en films op de IDFA

Gisteren ben ik naar de IDFA, documentairefestival, geweest. Niets is prettiger om de opwindende festivalsfeer op te snuiven. Dat meer bezoekers dit hadden bewijst deze 'kees' in Tuschinskitheater.

'kees', fotografisch zelfportret met achtergrond.
Voornamelijk toegepast door Kees Noort


Normaal gesproken komt er niemand naar de bioscoop voor een documentaire maar gisteren waren de meeste kaartjes uitverkocht.
Ik heb de film Jute gezien in het bijzijn van de maker en godfather van de Nederlandse animatiefilms Gerrit van Dijk.

Gerrit van Dijk
De geanimeerde documentaire was toentertijd een onderdeel van een kunstproject waarbij commentaar op journalistieke berichten werd gegeven. Gisteren viel op hoe traag de in 1979 vervaardigde film inmiddels was voor het huidige publiek. Maar toch was door de strakke vormgeving de boodschap duidelijk. In de film werd door middel van het letterlijk typen van een brief aan de president Carter gepleit voor het in vrijheid stellen van een moeder die zich tegen verkrachting had verweerd. Het typen van de brief werd kort doorsneden met beelden van de moeder, de vlag van de VS en andere beelden.



be like. no. other
Naast de IDFA nog dit.
De acteur "being" John Malkovich heeft zijn naam verbonden aan een interessant kunst-experiment. In een mooi vormgegeven website vraagt hij het publiek mee te schrijven aan een script. Nu geloof ik zelf niet zo in democratische kunst omdat het vervlakking in de hand werkt en ben dus benieuwd hoe hier de kwaliteit bewaakt wordt.
Malkovich is namelijk niet een acteur die over een nacht ijs gaat.
Malkovich heeft voor het project de eerste scène geschreven. De tweede scène(s), geschreven door het publiek, zijn al te lezen maar er is nog niet gestemd. Op de site staat niet te lezen of de film ook daadwerkelijk wordt geproduceerd.
Misschien bij genoeg belangstelling?

donderdag 29 november 2007

eeuwige zonsondergang


Vanwege mijn nog voortdurende vakantiestemming ben ik blij met de site EternalSunset waar webcams de zonsopgangen en -ondergangen volgen. (ben net terug van Spanje)

Voor een romantisch etentje zet je deze site aan het werk en de wereld opent zich.

dinsdag 27 november 2007

Terug in de cyberwereld



Z0, ik ben weer terug van een prachtige wandeling in Spanje. Ik heb het laatste stukje van de Camino Santiago Compostella gewandeld. Voor iemand die niet weet waar het noorden of het zuiden is hebben die Spanjaarden deze tocht gemakkelijk gemaakt. Driehonderd kilometer gele pijlen volgen dat kan ik wel.



Nu ik terug ben heb ik het gevoel weer helemaal achter te zijn en doe verwoede pogingen om de NRC even bij te lezen, mijn favoriete blogs, RSS en het deliciousnetwerk te scannen, wat nog helemaal niet mee valt.

Ik zag een aantal leuke links om het nieuws over verschillende landen gemakkelijk te filteren.
Bij Time klik je op een land en het nieuws wordt getoond. Alleen opvallend dat nieuws uit Nederland wel te filteren is, maar Spanje wordt genegeerd. Toch is dit de beste site uit het rijtje.

Maar ik ben altijd in voor mooie visualisaties. Buzztracker voldoet daar aan. Op de wereldkaart staan rode bollen die het nieuws vertegenwoordigen.
Reuters heeft ook een eenvoudige kaart waar het laatste nieuws wordt verzameld. Toch ook hier weer opvallend hoe weinig nieuws getoond wordt.
NewsNow laat via icoontjes zien waar ter wereld het nieuws vandaan komt.
Via Indekx ,een nogal provisorisch uitziende site, kan rechtstreeks naar de meest vooraanstaande kranten van de desbetreffende landen worden geklikt.
Niet helemaal geschikt voor dit rijtje wil ik 10X10 niet vergeten. De site waar het wereldnieuws via foto's wordt getoond met voortdurende updates.


woensdag 7 november 2007

even wandelen


Ik ga even wandelen in Spanje.
Maar ik neem wel de Spaanse les van mijn podcastleraar David Spencer mee.
Vooruit, de Gelukkige klas mag ook mee.

zondag 4 november 2007

wikipediavision, flickrvision en twittervision


Flickervision3D

Twittervision

Wikipediavision

Ik kwam deze drie API's tegen waarbij googlemaps wordt gebruikt voor het life tonen van Flickrfoto's, Wikipediabewerkingen en Twittergesprekken.
Alle drie de programma's tonen met een kleine vertraging de bewerkingen op de desbetreffende sites. Zo kan ik zien wat er op Wikipedia wordt veranderd, wat er op Flickr wordt gezet en welke gesprekken via Twitter wordt gevoerd. Googlemaps maakt het leuker doordat de programma's tonen waar de posts vandaan komen.

Het is een vreemd soort genoegen wat ik hier aan beleef, want de opwinding bestaat vooral uit het feit dat (ik denk) dat er iemand aan de andere kant van de wereld iets op het net zet wat ik life kan volgen.
Eigenlijk is het een soort tv zonder redactie, dat is internet.

Natuurlijk hoop ik dat er weer vanuit het koninklijk huis items in Wikipedia worden veranderd en dat ik dat volg.
Het worden nog lange dagen...

links
Wikipediavision
Flickrvision
Twittervision
en in 3D
Flickervision3D
Twiitervision3D

Voor de Flickervision Screensaver moet je hier zijn.
 
Bookmark and Share